Quantcast

Зелените обжалват решение, с което площта на парк Витоша се намалява

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2019 в 11:55 3456 4

Инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики внесе жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк "Витоша". За първи път в историята на парка, създаден през далечната 1934 г., площта му се намалява.

Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и съдебна сага, продължила почти две години, е напът да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд.

Решението облагодетелства собствениците на два имота на територията на парка. Според публикации в пресата по-големият от двата имота (7,9 декара) е собственост на певицата Белослава. Интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда. Нено Димов обаче издава такава заповед, която след протести на природозащитници, отменя. Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта, съобщават от инициативата "Зелени закони".

Сред мотивите за жалбата са фактът, че намаляването на площта на Природен парк Витоша не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии, категорични са екоактивистите.

Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено. Заповедта на министър Димов нарушава и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Съгласно закона защитена територия би могла да бъде заличена, само ако едновременно са налице три предпоставки, а именно:

защитените територии са напълно и необратимо унищожени или увредени,

не изпълняват предназначението си

не могат да бъдат прекатегоризирани.

В същото време, министърът на околната среда и водите посочва следните мотиви за намаляване площта на защитената територия:

1. не отговарят на изискванията за защитена територия,

2. не представляват продължение на естествени екосистеми,

3. нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа

Видно е, че в заповедта на министъра не се съдържат предвидените в Закона за защитените територии предпоставки за заличаване. В същото време, освен че не са релевантни към законовите изисквания, мотивите на министъра са и несъстоятелни - и двата имота представляват гора по смисъла на закона и това е установено във всички съдебни спорове, категорични са от "Зелени закони".

От решение на Върховния административен съд става ясно, че и за двата имота предмет на обжалваната заповед има разработени и приети планове за застрояване и единствено режимът на природен парк Витоша, наложен от Плана за управление с който се забранява ново строителство в парка, не допуска тези планове да бъдат реализирани и имотите – застроени.

С издаването на обжалваната заповед, министърът премахва ограниченията, които природният парк налага върху двата имота и се създава възможност те да бъдат застроени, в тях да се добиват полезни изкопаеми по открит способ, да се извършват голи сечи и т.н.

Смятаме, че постановеното от министър Нено Димов отнемане на територии от площта на Природен парк Витоша би било опасен прецедент, който ще доведе до натиск и от други собственици на имоти и инвеститори, които ще поискат да "отхапят" апетитни парчета от парка с цел изграждане на луксозни имоти в планината, в близост до София. Природен парк Витоша е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията на парка. Разчитаме на съда да отмени незаконосъобразната заповед на министър Димов, посочват екоактивистите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8860

4

newfoundland

19.11 2019 в 19:52

Белев, заради когото планината тъне в разруха, даде ли оставка от общинския съвет вече?

8435

3

Jinx

19.11 2019 в 08:19

Ей ги тия не се спряха с техните малоумни протести…

9506

2

Mayya

16.11 2019 в 14:20

Издал заповед, отменил заповед. Ай, стига бе! Това да не е тука има, тука нема. Да му имам държавническото мислене - ще вземе от планината, да даде за имоти. Това вече не е изпълнителна власт, това са мижитурки на власт.

3066

1

Нестинарка

16.11 2019 в 13:02

В крайна сметка министърът е отменил заповедта, ама вие си дърдорите!Пък и съдът казва , заповедта не може да бъде отменена, ама вие пак си дърдорите.