Проверяват колко пари е източила ЧЕЗ през чешки фирми

OFFNews 03 април 2013 в 12:30 5967 12

Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов

Общо пет наказателни производства е стартирала прокуратурата за нарушения в ДКЕВР, ЧЕЗ, НЕК и БЕХ.

Това показват резултатите от проверката, направена във Върховна касационна прокуратура по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Те бяха представени днес.

Едно от разследванията, които прокуратурата стартира, е колко пари са източени през договори за т.нар. изнесени дейности (аутсорсинг). Парите по тези договори са най-голямото перо от разходите на "ЧЕЗ България" ЕАД, а тези разходи се калкулират в крайната сметка, която плащат битовите потребители. За момента прокуратурата не е установила общата сума на договорите, които са общо 143. Някои от тях са прегледани на случаен принцип, като са установени опити   за обикаляне на Закона за обществените поръчки. 

Сред сключените договори има такъв за предоставяне на услуги на стойност малко над 464 милиона лева. Дружеството е сключило и договор за общи условия за 340 милиона лева, както и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. 

Резултатите от проверката на прокурорите в дружеството съвпадали с констатациите след проверка на държавната финансова инспекция, отчитат от прокуратурата. 

Едно от нарушенията, до които са стигнали прокурорите, е фактът, че държавата не е прибрала дивидентите си от реализираните печалби в "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ България". Държавата не прибрала 33% дивиденти от общо 593 млн. лв. печалба на дружеството. 

За това ще се търси отговорност на представителя на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в дружеството, стана ясно на пресконференцията. За момента обаче не е ясно кой е той. Производството се води срещу неизвестен извършител и е за безстопанственост.

Общо четири от петте производства, които прокуратурата стартира след проверката, са срещу неизвестен извършител. Само едно от тях касае ЧЕЗ, като останалите са срещу държавните дружества НЕК и БЕХ както и срещу рекулатора ДКЕВР.

ДКЕВР е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор, коментира резултатите от проверката главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че проверката на прокуратурата не може да се разглежда като удар върху чуждестранните инвестиции в България. "Не малка част от констатираните пропуски и нарушения не са на територията на прокуратурата, те са на територията на така наречения регулаторен орган - ДКЕВР", каза главният прокурор.

След сигнал от ДАНС е образувано разследване срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК и БЕХ. Обвинението срещу него е, че той съзнателно е сключвал договори и така е ощетил държавата със 189 000 лева през 2011 и 2012 г.

Друго досъдебно производство ще трябва да открие виновници в ДКЕВР, след като регулаторът прие нови цени за достъп до електропреносната мрежа за дружествата, произвеждащи енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Прокурорите смятат за смущаващ факта, че това решение е взето без към него да има приложени мотиви и икономическа обосновка. 

Прокуратурата търси и виновни от НЕК, които са причинили щети в особено големи размери на държавата при сключването на договорите за изкупуване на електрическа енергия от централите Марица Изток 1 и 3. 

Държавната компания е задължена да купува цялата произведена от централите електроенергия, независимо от нуждите на пазара. Още през 2000 година експерти са алармирали за негативния ефект от това задължение, коментира зам. градският прокурор Божидар Джамбазов. Проверката на неговия екип касае НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Проверката е започнала след сигнал на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Другото, което е констатирала проверката, е свързано с начина на ценообразуване и изкупуването на енергията, като в момента НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите с между 15 и 25%. Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК, коментира Джамбазов.

Прокуратурата ще търси виновниците за сключването на тези договори. 

Нарушения в ЕВН не са установени. Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са съобразно законите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков