СБУ предотврати убийството на Зеленски. Задържани са двама офицери, отговорни за сигурността му

Даниела Добрева 07 май 2024 в 15:06 8668 4

СБУ

Снимка СБУ

Момент от задържането на единия от офицерите.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че нейни служители са разкрили план за убийство на президента Володимир Зеленски и други висши ръководители на страната. СБУ обвини руските власти в подготовката на покушенията.

Според службата планът е предвиждал убийството на Зеленски, на началника на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов и на шефа на СБУ Василий Малюк.

Задържани са двама полковници от Управлението за държавна защита на Украйна, което отговаря за сигурността на президента.

"Една от задачите на агентурната мрежа на ФСБ беше да търси изпълнители сред военните, близки до охраната на президента, които биха могли да вземат държавния глава за заложник и по-късно да го убият", написа СБУ в своя канал в Телеграм, цитирана от Би Би Си.

Планът е предвиждал Буданов да бъде убит преди Великден и е бил следният: "първо, вербуваният агент е трябвало да наблюдава движението на охраняваното лице и да предаде информация на противника", а след това "е било планирано да се нанесе ракетен удар по координатите на къщата, в която е трябвало да се намира длъжностното лице".

Това е трябвало да бъде последвано от удар с безпилотен самолет по хората, които са останали на мястото на целта, както и от още един ракетен удар.

В изявление на СБУ се казва, че оръжието за определен руски агент "е било предоставено от полковник от УДО (Управлението за държавна защита - бел. ред.), който лично е доставил в Киев дронове FPV, заряди за РПГ-7 и противопехотни мини MON-90".

Специалната служба публикува и снимки с кореспонденцията на предполагаемия руски агент и иззетите оръжия и боеприпаси.

"Ограничен кръг от лица знаеше за нашата специална операция, а нейния ход контролирах лично аз. Терористичният акт, който трябваше да бъде подарък за встъпването в длъжност (на Владимир Путин - бел. ред.), наистина беше провал на руските специални служби. Но не трябва да забравяме - врагът е силен и опитен и не бива да бъде подценяван. Ще продължим да работим активно, за да гарантираме, че всеки предател ще получи заслужена присъда", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, цитиран от УНИАН.

В доклада на разузнаването се казва, че "ФСБ на Руската федерация за пореден път е потвърдила статута на терористична организация, тъй като именно служителите на 9-то управление на Департамента за оперативна информация са ръководили организирането на терористичния акт". Това са: Максим Мишустин, Дмитрий Перлин и Алексей Корнев.

През януари 2022 г. Перлин става ръководител на "къртиците", вербувани преди пълномащабното нахлуване в Русия. Дотогава за тях се "грижи" колегата му Алексей Корнев.

"Така преди началото на пълномащабната война Корнев провежда редица тайни срещи с полковника от УБО на територията на съседни европейски държави. Също така в чужбина обикновено превеждал средства за агентите", се посочва в съобщението.

При извършените обиски у нападателите са установени и иззети съответните средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност. Към момента те са привлечени като обвиняеми за държавна измяна и подготовка на терористичен акт по наказателния кодекс на Украйна.

Ако вината им бъде доказана, двамата офицери ще получат затвор доживот.

Руските власти все още не са коментирали твърденията на СБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

4

nms

07.05 2024 в 19:08

По скоро един от много заговори и опити. Преди време рашистите много стреляха по Киев, явно имаха информация къде се намират главните фигури.
Със сигурно важните хора се движат със всякакви заглушители, локален удар с дрон е почти невъзможен.
При нас картинката е още по-пробита, ама всеки опит бива убиван от атлантическото трио на Баце, Шиши и Резидента

1000

3

Зла свекърва

07.05 2024 в 17:58

Слава Богу, че набелязаните жертви са останали живи. Бог да ги съхрани и да ги пази, защото укрепват волята и морала на своите съотечественици за съпротива срещу злото.

2550

2

alfakentavur

07.05 2024 в 15:34

Така. Сега тези като си признаят, че е поръчано от Русия - кво праим?

И ето още една новина, в която люгерчето "поддържащо много силно Украйна" няма и гък да каже. Въпреки че и тук има как да наплюе ПП/ДБ.

723

1

user4eto

07.05 2024 в 15:26

Истинския подарък за Путлер, би бил единствено куршум в тиквата.