В АЕЦ 'Козлодуй' пристигна първата доставка на ядрено гориво от 'Уестингхаус'

OFFNews 20 април 2024 в 15:52 1680 1

Снимка АЕЦ "Козлодуй"

Пристигна първата доставка на американско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус". В края на 2022 г. атомната електроцентрала подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа.

"Това, което очакваме е, че в понеделник ще бъде издадено и разрешението за ползване на свежото ядрено гориво, което е доставено. Предвиждаме в рамките на май месец зареждането с горивото да започне и да приключи. Диверсификацията ще бъде в пълна готовност”, заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му това представлява един ключов етап и от нашето двустранно стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ.

"Ще бъде издадено и разрешението за ползване на същото ядрено гориво. В рамките на месец май зареждането на горивото ще започне и ще приключи", заяви енергийният министър.

Владимир Малинов обяви, че още от следващата седмица започва работа по казуса "Боташ", след като вчера Народното събрание одобри доклад, според който Булгаргаз се е съгласила на ощетяващи държавата условия в договора за доставки на природен газ с турската компания.

Докладът възлага на енергийния министър да преговаря с турската страна за предоговаряне на условията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

1

Каква е цената? Съпоставима ли е цената на американското ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус" с цената на френското или руското ядрено гориво.... Имаше ли търг...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки