НС даде парите на пътните фирми, ГЕРБ сезира КС

Йорданка Веселинова 20 април 2022 в 14:00 3269 0

Снимка Архив - БТА

Народното събрание реши да даде половината от дължимите суми на пътните фирми. След три седмици бойкот на текстове, размяна на обвинения и протести проекторешението за АПИ мина след 4-часов дебат със 122 гласа "за", 35 "против" (ДПС, "Възраждане" и 1 от ГЕРБ-СДС) и 2 "въздържал се" (ПП).

Десислава Атанасова поиска явно гласуване със ставане от място. Според председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС трябва да е ясно кой е подкрепил проекторешението, което тя определи като "противоконституционно" и "срамно за българския парламентаризъм". Искането ѝ бе подкрепено само от парламентарната ѝ група и ДПС и отпадна. Заради това по-голямата част от ГЕРБ не участва в гласуването.

Радомир Чолаков, единственият гласувал от партията на Борисов, в обяснение на отрицателен вот обяви, че ГЕРБ ще сезира КС.

Развръзката по спорната тема идва след две седмици спорове и размяна на обвинения. Миналата седмица по проекторешението, което се превърна в "заложник" на избора на нов гуверньор на БНБ, в НС се появиха четири версии - на вносител, на регионална комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше пълен блокаж на ремонтите по пътищата заради предложението НС да одобрява плащането за поставянето на всеки знак и мантинела. Тази версия бе отхвърлена и от вносител след две поредни заседания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно заседание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и така НС се провали с казуса с АПИ. От ИТН, които бойкотираха собственото си предложение, заявиха, че правителството ще решава как и колко да плати на пътните фирми. Няколко часа по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че проекторешението ще бъде повторно внесено в НС. На следващия ден, освен версията на правната комисия, която бе повторно внесена от ПП, ДБ и БСП, се появи и контрапредложението на ИТН.

Вчера регионалната парламентарна комисия прие новата трета версия на текстовете - комбинация от исканията на ПП и ИТН. Това се случи след извънредния нощен коалиционен съвет в понеделник, когато управляващите постигнаха консенсус за АПИ. 

Всички сме равни, но някои са по-равни!

Въпреки постигнатия консенсус и положителното становище на регионалната комисия самото разглеждане на проекторешението днес е на ръба на правилника за дейността и работата на НС. Причината е това, че искането е разпределено на още две комисии - на правна и бюджетна. Парадоксално бюджетната комисия трябва следобед да разглежда искането, а правна - след празниците, тъй като текстовете не са включени в дневния ѝ ред. Въпреки това обаче решението за АПИ бе първа точка от пленарното заседание днес. 

Дългогодишната практика на НС е показала, че е възможно проекторешенията да не се разглеждат от всички комисии, на които текстовете са разпределени и формално няма проблем. Проличава обаче "двойният аршин" при някои текстове, защото преди две седмици проекторешението за АПИ, тогава "заложник" на казуса с избора на БНБ, на два пъти бе отлагано заради липсата на становище от всички комисии - по ирония отново липсваха решения на същите две комисии. 

"Соломоновско" или "тъпо" решение?

Вносителят на предложението Настимир Ананиев защити новата версия и я определи като "соломоновско решение". По думите му това е най-добрият вариант, позволяващ както фирмите да получат дължимите им суми, така и да има проверка на спорните договори. 

Николина Ангелкова пък коментира, че с това проекторешение се обезсмисля съществуването на Министерски съвет.

"Защо имаме МС и министри ако единственото, което правят е да ходят по пресконференции, командировки и да махат от самолети?", попита тя и упрекна кабинета, че не може да взима решение. 

Съпартиецът ѝ Кирил Ананиев пък прогнозира, че всеки един министър, който не може да се справи с казус от повереното му ведомство, ще иска решенията да идват от Народното събрание. Теменужка Петкова допълни, че решението е противоконституционно.

"Ако изпълнителната власт не може да поеме тази отговорност, има и друго решение - оставка", каза Петкова.

Тези изказвания бяха остро разкритикувани от Борислав Гуцанов от БСП.

"Не Ви ли е неудобно, колеги от ГЕРБ, точно Вие да говорите за пътища при положение, че в последните години пътищата се превърнаха в синоним на корупция(...) поведението Ви е достойно за "Оскар", заяви той.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански поиска, преди да се правят предложения за разплащане на суми в големи размери, да се проверява какво е заложено в бюджета. Индиректно той направи забележка на Настимир Ананиев, чиято комисия вчера прие парите за пътните строители да идват от бюджета на АПИ, т.е. от МРРБ. Това му изказване беше аплодирано от депутатите от ГЕРБ-СДС. Каримански предложи редакция - парите да идват с трансфер от централния бюджет. По думите му само така ще се избегне "скрита актуализация на бюджета", каквато той заяви, че няма да допусне.

"Уважаеми колеги, предлагам Ви да гласуваме като коалиционни тъпи партньори" - заяви Тошко Йорданов от ИТН и призова искането на Каримански да бъде отхвърлено, за да няма проблеми в коалицията, а по-късно всеки който има проблем със забавено или неизвършено плащане да се обръща към Кирил Петков, Асен Василев, ПП, ДБ и БСП.

"Ние ще бъдем коалиционно верни и тъпи", обяви Йорданов.

След това Каримански оттегли предложението си с аргумента, че иска да докаже, че не той създава проблеми в коалицията. Председателят на бюджетната комисия заяви, че ако няма актуализация на бюджета през юни, то цялото регионално министерство ще бъде блокирано. Причината - в бюджета му не са предвидени парите за пътните строители.

Иван Тотев от ГЕРБ-СДС повтори вчерашното си искане за отпадане на втора точка от проекторешението, която предвижда проверка на договорите преди плащането на втората половина от сумите. Както вчера, така и днес предложението беше отхвърлено. 

"Хубава работа, ама гербаджийска. Тогава парата беше в новинарските емисии", това заяви Явор Божанков от БСП, който изтъкна, че ГЕРБ са рекламирали строежи на пътища с рязане на лентички, питки, носии и менци, но процесът е извършван некачествено и това се е превърнало в причина за нарицателното "ремонт на ремонта".

Поредна редакция в движение

След почти 3 часа размяна на обвинения, предложения и отмяна на предложения от ИТН поискаха 30-минутна почивка. Тя обаче продължи почти 50 минути. 

След края ѝ Настимир Ананиев направи поредната редакция на проекторешението, според която плащанията трябва да се извършат от АПИ, като отпада частта "от утвърдения бюджет на агенцията". Той аргументира поредната редакция в движение с техническа грешка, поради която в доклада не са отразени всички промени по текстовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови