Асен Василев измисли откъде може да се вземат допълнително пари за саниране

Той предлага да се използват ресурси от европейския план за независимост от руските горива ReРowerEU

Ружа Райчева 30 януари 2024 в 19:04 8069 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев предлага на Министерството на енергетиката "сериозно да помисли" дали ресурсите по европейския план RePowerEU не може да бъдат използвани като допълнителни средства за програмата за саниране.

REPowerEU е енергийна политика на ЕС, която цели независимост от руски изкопаеми горива, като спестява енергия, диверсифицира доставките и ускорява прехода към чиста енергия.

На изслушване в Комисията по контрол на европейските средства в Народното събрание финансовият министър обясни, че е имало много голям интерес по програмата за саниране - при налични 1 млрд. лв. е са били получени заявления за около 3 млрд. лв.

"Това, което сме помолили Министерство на енергетиката, е много сериозно да помислят дали ресурса по плана RePowerEU не може да бъде използван за увеличение на средствата по програмата за саниране", каза Асен Василев. 

Според него така би могло около 2/3 от проектите да бъдат одобрени.

Малко промени в кабинета след ротацията

Асен Василев не очаква да има много промени в кабинета след ротацията. Премиерът Николай Денков и вицепремиерът вече са започнали да обсъждат вариантите за смени в кабинета. "Моите лични очаквания са за сравнително малко смени", каза Василев. 

Той уточни, че не му е било предлагано да остане на поста си като вицепремиер след ротацията на правителството. 

В момента тече Eтап II от кандидастването за средства за саниране на жилищни сгради. В него се предвижда 80% финансиране и 20% самоучастие на кандидатите. Въпросното самоучастие би излязло средно по 5100 лв. на апартамент. 750 са одобрените за Етап I. Още едва 200 сгради ще бъдат санирани в Eтап II.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!