Американска оръжейна компания ще развива бизнеса си в България

OFFNews 07 септември 2016 в 06:27 8994 6

Textron обмислят да развият бизнеса си в България
Textron обмислят да развият бизнеса си в България

Американската компания Textron Marine and Land Systems, която специализира в производството на въоръжение и военна техника, обмисля да разшири бизнеса си в България. Компанията беше един от основните играчи в конкурса за купуването на бойни бронирани колесни машини, който обаче впоследствие беше отменен от министъра на отбраната.

Вицепрезидент на компанията, отговарящ за международното бизнес развитие Джонатан Далримпъл заяви за OFFNews, че Textron ще продължи да е изцяло ангажирана с целите на българските Въоръжени сили. "Ще се радваме да обмислим поемането на допълнителен бизнес с България, стига това да е в интерес както на българските, така и на американските партньори", заяви той.

Далримпъл е категоричен, че компанията ще участва в следващата фаза на модернизацията на Сухопътните войски и има намерение да участва в доставката на различни видове бронирани машини, подходящи както за експедиционните мисии на НАТО, така и за основните му мисии.

До момента фирмата е доставила общо 17 колесни бойни бронирани машини (КББМ) COMMANDO Advanced (M1117 Guardian). Първата доставка е от 2007 година, когато военното министерство купи 7 машини за 10.2 млн. щатски долара. През 2014 година придоби още 10 такива машини - една от тях се използва в България, а останалите девет изпълняват задачи в Афганистан. 

"На база опита от бойното им използване и съвременните им способности, ние считаме, че фамилията машини COMMANDO представляват оптимално решение за нуждите от всякакъв вид бронирани машини. Вече десетилетия наред машините COMMANDO на Textron Systems се експлоатират навсякъде по света, като осигуряват превъзходна степен на защита при/от директен обстрел, противоминна/противовзривна защита, ненадмината онроуд и офроуд мобилност и сериозна огнева мощ. Освен, че е в състояние да доставя машините, Textron Systems също така често предоставя и обучение по поддръжка и експлоатация, логистична и друга подкрепа", каза Далримпъл.

Textron Systems е готова да се отзове на всички бъдещи нужди от бронирани машини на българската армия. Конкретни въпроси обаче, отнасящи се до потенциални договори, в момента са дискусионни.

______

Първите седем машини COMMANDO, които бяха доставени в България бяха от конфигурацията ASV М1117 с комуникационно оборудване, допълнително специализирано оборудване и поддръжка по спецификация на клиента.

Бронираните машини ASV М1117 представляват колесни бойни бронирани машини с формула 4х4, които осигуряват висока степен на защита за екипажа, посредством използването на няколко слоя броня и защитават от обстрел със стрелково оръжие, осколки от артилерийски снаряди и мини.

КББМ ASV М1117 притежават изключителни проходимост, динамичност, поведение на пътя и удобство за екипажа благодарение на системата за независимо окачване на четирите колела.

През 2015 г. доставката на М1117 бе последвана и от доставка на 10 машини COMMANDO Select, конфигурирани в три варианта, като всички те бяха оборудвани с комуникационно оборудване по изискване на клиента. Девет от десетте машини COMMANDO Select бяха оборудвани с купол със сдвоени 40 мм гранатомет Mk-19 и картечница М2 .50 калибър (12,7 мм). Вариантът Command и Control (C2 или командно-щабна машина - КЩМ) с купол включва интеграция на доказаната технология Remote Video Terminal (Дистанционен Видео Терминал) на Textron Systems за ситуационна осведоменост в реално време с помощта на различни видове безпилотни разузнавателни системи и други източници. Семейството от дистанционни терминали на компанията се поддържат на бойното поле навсякъде по света. Третият вариант беше линейката COMMANDO Select, оборудвана според изискванията за лечение и транспортиране на пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

6

Traqn Savov

09.09 2016 в 08:52

А ние раята шъ можем ли да си пазарим от тея нещица или е само за НАТО

11827

5

Victor Dachev

07.09 2016 в 13:04

samael е интерсен герой от Талмуда. Чак ми е странно че не схваща че е по-добре да биеш талибаните у тях, отколкото да се наложи след време да се отбраняваш от тях в къщи.

15614

2

OTBPAT

01.09 2016 в 15:40

Т'ва в щатите го ползва военната полЮция. Защо поне не си купим тежкия вариант? Хубаво, че не е руско, но има израелски с по-добри характеристики на сходни цени...