Грузия помечта, но Испания се развихри и вече е на 1/4-финал на Европейското

"Ла Фурия Роха" с категорична победа с 4:1

Донислав Донев 30 юни 2024 в 23:55 996 0

Испански национален отбор

Снимка Facebook: Selección Española de Fútbol (SeFutbol)

"Ла Фурия Роха" ликува след поредното попадение във вратата на грузинците

Испания победи Грузия с категоричното 4:1 и се класира за 1/4-финалите на Европейското първенство. Срещата се изигра на "Райненергищадион" в Кьолн пред 42 233 зрители.

"Ла Фурия Роха" стигна до обрат, след като Робин Льо Норман си вкара автогол и даде изненадваща преднина на грузинците в 18-ата минута. В края на полувремето Родриго Ернандес изравни, а в 51-ата, а Фабиан Руис изведе напред иберийците. Третото попадение във вратата на Гиорги Мамардашвили отбеляза Нико Уилямс в 75-ата минута, а точка на спора сложи резервата Дани Олмо в 83-ата.

Така Испания срещне на четвъртфинал домакина Германия, който вчера отстрани Дания. Мачът е на 5 юли в Щутгарт и Бундестима определено има от какво да се притеснява на база показаното от играчите на Луис де ла Фуенте. 

Испанците поеха контрол над топката още от началото, докато тимът на Вили Саньол разчиташе на контраатаки. „Ла Фурия Роха“ създаде няколко опасни моменти пред вратата на Гиорги Мамардашвили като един удар с глава на Дани Карвахал след центриране от корнер.

Такъв имаше и в 16-ата минута, но от Аймерик Лапорт, който обаче премина встрани от противниковата врата.

В 20-ата минута Грузия шокира Испания и поведе след автогол. Отар Какабадзе получи отдясно при добра контраатака на Грузия. Той пусна остро подаване в наказателното на "Ла Фурия Роха" към Хвича Кварцхелия, но топката срещна тялото на защитника Робин Льо Норманд и влезе в испанската врата.

Испания се хвърли в предни позиции и потърси изравнителния гол. В 27-ата минута Педри заложи на силата пред точността и стреля високо над напречната греда от нелоша позиция.

Десетина минути преди почивката Марк Кукурея пробва изстрел от дистанция през двама човека. Получи се лек рикошет, но Мамардашвили отново беше на мястото си, за да опази преднината на своя отбор.

В 38-ата минута испанците развиха вихрена контраатака. Нико Уилямс овладя в наказателното поле и стреля в далечния ъгъл. Мамардашвили се намеси, но нападението продължи. Пак Нико Уилямс получи и пусна към Родри, който беше сам в дъгата на наказателното поле. Играчът на Манчестър Сити насочи топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на грузинската врата. Алваро Мората беше зад последния в защитата, но съдиите прецениха, че не е повлиял на ситуацията, защото не пречи на Мамардашвили.

В началото на втората част Кварацхелия видя, че Унай Симон е излязъл напред и опита да го прехвърли от собствената половина, но топката мина встрани от вратата. Отговорът на Испания дойде секунди по-късно. Нико Уилямс намери Фабиан Руис непокрит на далечната греда и халфът беше точен с глава - 2:1.

Веднага след гола Де ла Фуенте реши да замени Педри и вместо него в игра се появи Дани Олмо. Испания ведче контролираше изцяло случващото се на терена и търсеше трети гол, с който да пречупи съперника.

В 74-ата минута Ямал центрира остро и футболист на Грузия отклони топката във вратата на Мамардашвили, но попадението правилно беше отменено заарди засада на младока.

Четвърт час преди края Испания стигна до трети гол. Фабиан Руис даде невероятен пас към Нико Уилямс от дъгата пред собственото си поле, а младият испанец пое топката отлично в центъра на терена, напредна с нея, финтира играч на Грузия и прeoдоля Мамардашвили.

Седем минути преди последния съдийски сигнал Дани Олмо опъна мрежата на Грузия за четвърти път. Той получи топката около дъгата пред наказателното поле и с перфектен удар с левачката оформи крайното 4:1.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС