Тайни документи за мисията на британския разрушител в Черно море намерени на спирка

OFFNews 27 юни 2021 в 16:20 5758 1

Строго секретни документи на Министерството на отбраната, съдържащи подробности за бойния кораб „Дифендър“ и мисията в Черно море, както и реакцията на Русия, са били намерени на автобусна спирка в графство Кент, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Общият им обем е от 50 страници и са били открити подгизнали от човек, който е предпочел да остане анонимен. Той се е обадил на Би Би Си, когато разбрал, че става дума за тайни документи.

В част от тях се обсъжда възможната реакция на Кремъл при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда.

В други документи има подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от Съединените щати.

При преминаването на разрушителя „Дифендър“ край Крим се стигна до инцидент, за който Москва твърди, че са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби по пътя на кораба. Великобритания категорично отрече.

Правителство обяви, че е започнало разследване. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с чувствително съдържание и допълни, че „по-нататъшни коментари са неуместни“.

Би Би Си смята, че документите, включващи мейли и презентации, са на висш служител във военното ведомство.

Материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с очакванията, че Русия може да реагира агресивно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието