Ще честваме заедно със Скопие Кирил и Методий, цар Самуил и Климент Охридски

OFFNews 10 юли 2019 в 09:15 2675 0

Македонското правителство взе решение за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, Свети Наум и цар Самуил. Това стана по време на правителственото заседание, ръководено лично от премиера Зоран Заев.

В официалното съобщение се казва, че до края на годината Българо-македонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Също така правителството подкрепи предложението на Комисията за преглед на учебния материал в учебниците за 6 клас в България и за 7 клас в Македония (Средновековие) до края на 2019 г.

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на експертната комисия, в който се посочва постигнатия напредък в областта на древната история, съобщава Нова телевизия.

Двете страни са съгласни да изпълнят договореното в най-кратък срок за датите за общите чествания. При всяко официално отбелязване на тези личности да се подчертава историческата истина за нашата обща история и това публично да се оповестява, призоваха от македонското правителство.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите