Колко допълнителни ваксини на Pfizer ще получи България от ЕС?

Георги А. Ангелов 26 март 2021 в 18:12 4456 0

Ще има ваксини за всеки сънародник, каза вчера премиерът Борисов след заседание на Европейския съвет, на което е обсъждано дали България и другите държави изоставащи с ваксинацията - Чехия, Латвия, Словения и Хърватия, ще получат допълнителни бройки извън заявените от всяка страна. Въпреки оптимистичното изказване на Борисов, начинът на разпределение ще бъде решен през следващата седмица.

Източник от Брюксел разясни пред OFFNews, че решението за механизма на разпределение ще бъде взет от работната група Корепер, която се състои от постоянните представители на държавите членки. Снощи лидерите на Европейския съюз се разбраха разпределението на ваксините между страните членки да бъде справедливо и да продължи да бъде пропорционално на нуждите, така че всички едновременно да излязат от пандемията на коронавируса. 

Европейският съвет трябваше да реши как да бъдат разпределени допълнителните 10 млн. ваксини, договорени от Европейската комисия с Pfizer.  България има готовност да получи един милион дози ваксини, каза преди три дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според един от работните варианти, които са разглеждани в Европейската комисия миналата седмица, България е можела да разчита на 3,7 млн. дози, Хърватия – 2,5 млн. дози,  Кипър – 3000 дози, Естония – 5000 дози, Латвия 1,1 млн. дози, Словакия – 3 млн. дози. Останалите до 10 млн. е трябвало да бъдат разпределени според населението между останалите европейски държави. Този вариант вече не е актуален. Предложението не е събрало мнозинство, става ясно от публикация на австрийския вестник Der Standard. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц от своя страна се е опитал да блокира износа на ваксини от ЕС за трети страни. В крайна сметка страните-членки са се споразумели "10-те милиони дози да се разпределят в дух на солидарност." Детайлите кой колко ще получи ще бъдат уточнени от посланиците под ръководството на португалското председателство. Ако действително в този случай се приложи пропорционалният принцип, България трябва да получи още едва 155 000 дози - това са 1.55% от 10-те милиона, колкото е квотата на страната ни, съотнесена към населението в ЕС.

Според източника ни в Брюксел, България вероятно ще получи повече от това, тъй като декларираната вчера цел на Съюза е страните да постигнат заедно до колективен имунитет срещу COVID-19 до края на юни, което означава 70% от населението. Това няма как да бъде постигнато с едва 155 000 дози. 

Без допълнителни ваксини България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни.  Тази прогноза е от документ, разпространен в Управителния съвет на ЕС по ваксинацията, за който написаха чешкият вестник Hospodářské noviny и Politico. Данните показват разликата в скоростта на ваксиниране на страните от ЕС въз основа на това колко дози от различните ваксини са поръчали националните правителства през миналата година.

Дания ще успее да ваксинира 79% от населението си до края на юни, а Малта - дори 92%. Петте страни в най-лошо състояние - България, Хърватия (36%), Латвия (42%), Словакия (39%) и Чешката република (44%) - няма да достигнат и половината от това. 

Вместо полагащите се според населението на България над 30 млн дози, правителството поръча в края на миналата година малко над 13.5 млн. дози, като лъвският пай от тях - над 9 млн дози, се пада само на две компании - AstraZeneca и Sanofi. Ваксината на Sanofi е далече от започване на процеса по одобрение, а правителството е поръчало пълната квота от 4.65 млн. дози. AstraZeneca ще достави с над 50% по-малко от планираното за първата половина на тази година, а към препарата ѝ има голямо недоверие заради случаи на нежелани реакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!