Гърция се бори България да влезе час по-скоро в Шенген

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2023 в 23:38 3521 1

Карл Нехамер и Нотис Митаракис

Снимка twitter.com/nmitarakis

Карл Нехамер и Нотис Митаракис

"Гърция поема инициативата да подкрепи присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това разширяване ще донесе и преки ползи за Гърция, която ще бъде свързана сухопътно с други държави членки на ЕС."

Това заяви гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис, който в четвъртък се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер, а в сряда - с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

В Австрия Нотис Митаракис се застъпи за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. 

Следващата седмица ще посетя София и Букурещ, съобщи Митаракис.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., а през 2011 г. успешно приключиха процедурите по оценка за влизане в Шенгенското пространство, както е посочено в заключенията на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 9 юни 2011 г. Оттогава насам Европейската комисия неведнъж е заявявала, че двете страни са готови да се присъединят към Шенгенското пространство. През 2022 г., по инициатива на България и Румъния, се проведе нова мисия на ЕС на място, която потвърди, че двете държави продължават да отговарят на строгите шенгенски стандарти и имат образцови постижения в тяхното прилагане, посочва в прессъобщение гръцкото министерство на миграцията и убежището.

В прессъобщението се припомня, че докато молбата на Хърватия за членство в Шенген беше приета от Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември миналата година, Румъния и България срещнаха съпротивата на две държави - Австрия и Нидерландия.

"Голямото мнозинство от държавите членки изразиха подкрепа за двете страни, като подчертаха, че интеграцията ще укрепи доверието в ЕС и неговата сигурност", напомня гръцкото министерство на миграцията и убежището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5438

1

Да Солун ше стане по- важно пристанище за Европа от Амстердам, затова и не ни пускат холандците.