Борисов след Европейския съвет: Ще има ваксини за всеки сънародник (видео)

Георги А. Ангелов 25 март 2021 в 23:06 4380 0

Лидерите на страните в Европейския съюз са се договорили за квотно разпределение на ваксините, съобщи премиерът Бойко Борисов в живо включване във фейсбук след заседанието на Европейския съвет. Борисов се зарече, че ще има ваксини за всеки сънародник.

"Лидерите на европейските страни в Европейския съвет обсъдихме пандемията от COVID-19 най-пространно... От развитието на пандемията в отделните страни и най-важното в момента, което борбата с болестта включва - ваксинирането. Всички се обединихме и сме единодушни, че разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, по който всички държави членки да излезем едновременно от пандемията. Има много детайли, много спорове, но ключовата дума е солидарност, заедност... Доволен съм от много тежките дискусии, но мисля, че всички държави членки разбраха, колко е важно за пред света, за нашите сънародници, за всеки един от нас, да получи толкова ваксини, колкото са ни необходими", каза Борисов. 

Вместо полагащите се според населението на България над 30 млн. дози, правителството поръча в края на миналата година малко над 13.5 млн. дози, като лъвският пай от тях - над 9 млн. дози, се пада само на две компании - AstraZeneca и Sanofi. Ваксината на Sanofi е далече от започване на процеса по одобрение, а правителството е поръчало пълната квота от 4.65 млн. дози. AstraZeneca ще достави с над 50% по-малко от планираното за първата половина на тази година, а към препарата ѝ има голямо недоверие заради случаи на нежелани реакции. Австрия, България, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия направиха коалиция с искане за справедливо разпределение на ваксините според населението и изглежда са постигнали успех. 

Борисов разказа днес, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е окуражена за изключително тежките преговори, които ѝ предстоят с фирмите производителки на ваксини, за спазване на вече подписаните договорите. 

Беше ни дадена информация относно "Спутник", като ваксина, но тепърва ще се одобрява, ако се одобри, най-рано юни, каза още Борисов. 

Той обясни, че зеленият цифров сертификат, който ЕС въвежда през лятото ще гарантира възможността на хората да се движат свободно. Сертификатът ще даде възможност на ваксинираните граждани на Съюза да минават границите по-бързо, без карантини и тестове, но няма да е задължителен за пътуване.

Разгледани бяха отношенията между ЕС и Турция. За радост се констатира намаляване на напрежението в Средиземно море, така че колкото и да са трудни отношенията на Турция с ЕС, с много усилия към момента те вървят към подобряване, каза Борисов.

Борисов заяви още, че европейските лидери са подкрепили действията на българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал.

"Засилва се международната роля на еврото. Планът за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква едно стабилно евро, което е в унисон с нашата програма в следващата година да влезем от чакалнята в еврозоната и да приемем еврото. Държавите в еврозоната са спокойни, тъй като еврото е една от най-стабилните единици в момента", обяви премиерът.

Борисов изрази радост по повод включването на президента на САЩ Джо Байдън в дискусията, който поискал да го наричат просто Джо. Основното послание на Байдън било, че Европа трябва да бъдат заедно и да си сътрудничат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!