ЕС наложи санкции на 16 сирийци за използване на химическо оръжие

OFFNews 17 юли 2017 в 15:55 1494 0

Европейският съюз добави още 16 души в списъка със санкционирани сирийци заради ролята им разработването и използването на химическо оръжие срещу цивилното население.

Санкции са наложени на осем висши военни и осем учени, "замесени в разпространяването и използването на химически оръжия", посочи в комюнике Съветът на ЕС, цитиран от БТА.

"Подложените на санкции 16 души са отговорни за отвратителните атаки с химическо оръжие срещу невинни мъже, жени и деца", подчерта в изявление британският външен министър Борис Джонсън. 

Той допълни, че Великобритания е помогнала за прокарването на санкциите, за да се изпрати ясен сигнал на сирийския режим, че "варварските му действия ще имат последици". 

Така в списъка на санкционираните за използване на химическо оръжие в Сирия има вече 255 души. В списъка са включени и 67 юридически лица. 

На включените в списъка е забранен достъпът до ЕС. Предвидено е още замразяване на авоари. 

След химическа атака в началото на април, при която загинаха 86 души САЩ изстреляха 59 крилати ракети по военно летище в сирийската провинция Хомс. 

В края на юни Белият дом предупреди, че в Сирия се готви нова атака с химическо оръжие. Москва посочи малко по-късно, че опозиционери заснемат видеа, показващи несъществуваща атака с химическо оръжие, за да предизвикат провокации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!