ЕК подписа нов договор с Moderna за 150 млн. дози ваксина

OFFNews 22 юни 2021 в 16:40 782 0

Европейската комисия подписа нов договор с Moderna за доставка на 150 милиона дози ваксина. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

"Днес гарантирахме получаване на 150 милиона допълнителни дози ваксина Moderna. Подписахме също договор за доставка на ваксини от следващо поколение", заяви фон дер Лайен.

На свой ред представителят на ЕК Стефан Де Кеерсмакер обясни на брифинг в Брюксел, че става дума за "допълнение към договора с "Модерна", според което "ваксината може да бъде доставена от третото тримесечие на 2021 до 2022 г."

"Договорът включва и възможността за получаване на ваксини срещу нови щамове, както и ваксини, предназначени за деца", каза Де Кеерсмакер.

"Страните от ЕС ще могат да се разпореждат с тази ваксина с достатъчна гъвкавост в зависимост от епидемиологичната ситуация, включително правото да продават или да я прехвърлят на трети страни, което включва и инициативата COVAX", допълва още той.

Европейската комисия очаква да постигне ваксинация на 70% от възрастното население на държавите от ЕС през юли и вече подготвя запас от ваксини за евентуална реваксинация през втората половина на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки