ЕК има намерение да обяви ядрената енергия и природния газ за 'зелени'

Според "Файненшъл таймс" решението е дошло по искане на проядрени и прогазови държави и правителства

OFFNews 01 януари 2022 в 17:24 4581 2

Европейската комисия е подготвила документ, с който ще даде „зелен" статут на ядрената енергия и на природния газ, съобщи британският "Файненшъл таймс", като се позовава на проектодокумента, с който разполага.

Според изданието Европейската комисия е проправила пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне за следващите две десетилетия и в природен газ поне за десетилетие.

В проекта за документ се обяснява, че при определени условия трябва да бъде даден "зелен" статут на "спорни" енергийни източници, включително на ядрена енергия и природен газ.

Изданието твърди, че решението е дошло, след като проядрената група държави, водена от Франция, и редица прогазови правителства, са поискали таксономията „да не санкционира енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от тяхното производство на електроенергия“.

ЕС има списък с икономически дейности, които са обявени за „екологично устойчиви“. Създаден е като част от т. нар. „Зелена сделка“, чието прилагане цели да трансформира Европейския съюз по начин, който да намали негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също е част от сделката.

Междувременно Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.
Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията "ПройсенЕлектра", която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е допълва, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на "ПройсенЕлектра" Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността.

"Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия", посочи той.

Поетапното отказване от ядрената енергия, която се смята за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

През 2021 г. шестте ядрени реакторa са произвеждали около 12% от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 на сто и природният газ с около 15%.
Германия планира до 2030 г. да произвежда 80% от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

02.01 2022 в 00:04

4-то поколение ядрени реактори могат да ползват ядрени отпадъци от предишни реактори. Естествено, че е зелена енергия.

22548

1

dolivo

01.01 2022 в 20:09

браво, французите не се занимават с глупости
 
X

Да помогнем на украинските деца!