България и още 7 страни от ЕС настояват за помощ за транспортните фирми

OFFNews 31 март 2020 в 16:24 1635 0

Осем страни членки поискаха от ЕС да окаже подкрепа за превозвачески фирми, засегнати от пандемията от коронавируса, и прекратяване на работата по реформи на условията за работа на шофьорите на товарни камиони, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

В свое писмо транспортните министри на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния настояват ЕС да помогне на транспортните фирми, както обмисля да направи и с авиокомпаниите.

„Вместо това ние сме напът да одобрим първия пакет „Мобилност“, който, заедно с последствията от коронавируса, буквално ще сложи край на много превозвачи“, се казва в писмото до Европарламента, ЕК и Съвета на Европа.

Още преди пандемията същите предимно източноевропейски държави обмисляха съдебна битка с реформата за превозвачите, която според тях ще ги постави в неравностойно положение и ще ги принуди камионите да правят празни курсове.

Но през декември мнозинството страни членки и ЕП се споразумяха за реформата, която е наложена от по-богати държави като Франция и Холандия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови