Зам.-министър Абазов приватизирал за стотинки земя в парк „Странджа“

13 юни 2013 в 21:01 5759 10

Бюрхан Абазов. Снимка: БГНЕС (архив)
Бюрхан Абазов. Снимка: БГНЕС (архив)

Новоназначеният зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов през 2004-2005 г. е отговорен за продажбата на стотици декари държавна земя в природен парк „Странджа“ на частници, съобщи сайтът „Бивол“.

Продажбите са извършени през 2004 – 2005 г. Абазов бе зам.-министър края на правителството на Симеон Сакскобургготски (назначен е през март 2005 г.) и по-късно изкара цял мандат в правителството на тройната коалиция. Земите от държавния поземлен фонд в защитената територия - общо 974 декара, са продадени с компенсаторни бонове срещу 100-150 лв. на декар.

Съгласно Закона за защитените територии държавната и общинската земя в природните паркове е публична собственост - не може да се деактува в частна, следователно не може да се продава или заменя.

Тогава журналистът Асен Йорданов, сега автор на „Бивол“, е сезирал прокуратурата. Проверката потвърдила, че продажбата е била закононарушение, но бургаската окръжна прокуратура я прекратила, защото не открила данни за престъпление. Тогавашните управляващи били оправдани с мотива, че не са знаели че земите са в защитената територия. Скандалът обаче е осуетил планиран следващ търг за земи в парк „Странджа“. Държавата отказала да търси отговорност от виновните лица, сред които Абазов, както и да развали сделките.

За случая със странджанските земи бе сезирана службата за борба с корупцията БОРКОР, но отговор от нея не последва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!