За първи път на избори: Паралелно броене и рекорден брой наблюдатели

Последна промяна на 12 май 2013 в 07:51 3052 4

Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори 2013 ще бъдат първите в страната, при които се провежда паралелно преброяване и има рекорден брой наблюдатели. 

Преброяването ще бъде извършено от SORA – австрийският Институт за публични изследвания и консултации. До този безпрецедентен ход се стигна, след като пет партии подписаха споразумение за паралелно преброяване от външен преброител. 

SORA ще направи преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на интернет страницата на института. За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии. По този начин всеки може да провери резултатите в собствената си секция или община и дори да свалят сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.

Освен паралелното преброяване, SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистическите анализи. Прогнозите ще бъдат на базата на резултатите от 600 от общо 11 900 секции и прогнозните резултати трябва да са готови. След като са готови резултатите от тези 600 секции, екипът на Института ще предостави статистическа обоснована прогноза за окончателния резултат още между 22:00 и 24:00 часа в изборната нощ.

За първи път на избори има рекорден брой наблюдатели - общо 275 от 5 международни организации и 13 878 наблюдатели от родни организации.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/, която традиционно наблюдава изборите, е осигурила 28 наблюдатели. Четирима са наблюдателите от Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ има 109 регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - 105 наблюдатели. 

15 са българските организации, които са се регистрирали за наблюдение на изборите, с 13 878 членове, които ще наблюдават по места. 7 са социологическите агенции, които ще извършват екзит-половете в деня на изборите.

 

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2013 в 11:10

Моля, да ме извините! гласувах вече и съмненията отпаднаха. след като избирателя си даде личната карта или паспорт му се вписва ЕГН-то и номерът на документа.

12.05 2013 в 10:58

А има ли възможност някъде онлайн да се виждат резултатите? И на SORA и нашите?

12.05 2013 в 10:42

Здравейте! Този ден за гласуване се превръща в едно съмнение. Имам голямо доверие на OFFNews.bg и феновете му. Затова ще се обърна към Вас за един незначителен проблем и ако е възможно да ми помогнете. Примерно: моят баща се казва Иван Иванов Иванов, както и аз се казвам Иван Иванов Иванов. Обаче сутринта баща ми като гласувал в изборните списъци е нямало ЕГН срещу имената, както на всички досегашни избори. Въпросът ми е: по другите избирателни секции има ли ЕГН-та срещу имената. Това нов вид защита на личните данни ли е или груба грешка? Моля някой, ако е запознат да ми даде съвет, за да мога да подам сигнал, където трябва. Благодаря Ви и успешен ден!

12.05 2013 в 10:03

има разлика, а ? не е като 10 % -ната разлика на агенция ЕмТиЕмАз, а ?