Започнаха предсрочните парламентарни избори

12 май 2013 в 07:18 2015 1

Избори, Снимка: БГНЕС
Избори, Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори за 42-ото Народно събрание започнаха в 7.00 часа и ще продължат до 20.00 часа днес.

Ако след 20.00 часа пред избирателната секция има още граждани, техните документите за самоличност се събират и гласуването продължава до не по-късно от 21.00 часа и то само за онези граждани, чиито документи са събрани от представител на СИК.

Валиден ще е само онзи глас, отбелязан със знак Х, изписан със син химикал. На бюлетината трябва да бъдат поставени два печата в изборната секция – един преди гласуването и друг преди пускането на бюлетината в урната.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори днес. 11 676 са секционните избирателни комисии в страната, като в тях не са включени подвижните избирателни секции. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. 38 политически партии и 7 коалиции от партии ще участват в предсрочните парламентарни избори. 8148 са кандидатите за депутати в листите.

275 наблюдатели от 5 международни организации ще наблюдават изборите Петте регистрирани международни организации за изборите са Парламентарната асамблея на съвета на Европа с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на организацията на черноморско и икономическо сътрудничество с 4 наблюдатели, ОССЕ – 109 досега регистрирани наблюдатели, ПЕС – 105 и Парламентарната асамблея на ОССЕ – 29 регистрирани до момента наблюдатели. ОССЕ са регистрирали разширена мисия у нас и така за тях това не е окончателния брой на наблюдатели, обясни говорителят на ЦИК.

15 са българските организации, които са се регистрирали за наблюдение на изборите, с 13 878 членове, които ще наблюдават по места. 7 са социологическите агенции, които ще извършват екзит-половете в деня на изборите.

Секционните избирателни комисии следва да копират секционните протоколи по начин, че да са видни всички вписани с думи и цифри числа, както и фабричните номера на протоколите.

Гражданите могат да проверят избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване на интернетсайта на ГРАО.

Общо 220 секции в 57 държави са разкрити за българите в чужбина. Първи гласуваха 48 наши сънародници в чужбина. към 7.00 часа българско време са гласували общо 48 души - Канбера 20, Сеул - 4, Токио – 10, Пекин – 8, Баку – 2, Дубай – 4. Последни гласа ще дадат българите, живеещи на Западния бряг на САЩ. Най-много секции са отворени в турския град Бурса - 24. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови