ВЕИ централи оглушаха за заповедта да свият перките

15 април 2013 в 20:31 3194 4

Вятърен парк. Снимка: БГНЕС
Вятърен парк. Снимка: БГНЕС

Много от вятърните и фотоволтаичните централи са нарушили разпореждането да намалят мощностите си с 40 %, дадено от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това съобщи електроразпределителното дружество „ЕВН България“.

ЕСО нареди в определени дни да се намали производството на възобновяема енергия, защото капацитетът в момента надхвърля в пъти потреблението. По същата причина бяха спрени няколко блока на топлоекетрическите централи и в резултат няколко хиляди миньори във въгледобива излязоха в принудителен отпуск.

Почти половината от общо 624 ВЕИ – централи (Възобновяеми енергийни източници) на територията на ЕВН са нарушили заповедта, показа справка на компанията. Става дума за по-големите, с максимален капацитет над 30 киловата. Всички те са намалили капацитета си, но не достатъчно.

Общо 27 централи са нарушили нареждането и в трите дни - 6, 13 и 14 април, когато трябваше да се намали електропроизводството. Други 76 централи са били нарушители в два от дните, а 199 – в един.

ЕВН ги е санкционирала, като е прекратила достъпа им до електромрежата за целия съответен ден, посочиха оттам. «Регистрираните отделни действия от някои ВЕИ производители с цел самовключване могат да доведат до опасност от повреди на електросъоръжения, като същевременно са и потенциална заплаха за човешки живот», добавиха от енергийното дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови