Убийството на Надежда Георгиева - без възмездие

Юлиан Христов 09 октомври 2012 в 17:08 1599 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд оправда подсъдимите за убийството на Надежда Георгиева. Ямболската адвокатка беше открита мъртва в дома ѝ през 2000 година съсечена със секира. Делото нашумя, след като в аферата беше въвлечено името на бившия главен прокурор Никола Филчев, който дори бе посочен от свидетели като пряк извършител на убийството.

Вчера прокуратурата поиска по 25 години затвор за всеки един от подсъдимите Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова. Днес и тримата бяха изцяло оправдани от съдебния състав, председателстван от Владимир Астарджиев.

Мотивите

Основният мотив, с който съдът оправда решението си, са пропуските в разследването. 11 месеца следствените органи не са работили по случая, а заради "професионалните" усилия на разследващите не са събрани важни доказателства, които да посочат с категоричност извършителите на убийството, точния час на извършване на престъплението, като не е открито и оръжието. Съдът смята, че версиите за това кой е убиецът са много и за нито една от тях няма конкретни доказателства. Така стои и въпросът с мотива за убийството.

Най-големият удар съдът нанесе върху единствените най-сигурни за прокуратурата доказателства - фас с ДНК, отговаряща на профила на Пламен Калайджиев и потник с кръв от убитата, който е открит у Орлин Аврамов. Според съдебния състав няма логично обяснение за това как фасът е попаднал в жилището на убитата, а в същото време има процесуални нарушение при приобщаването на потника към делото.

Съдът също така отмени европейската заповед за арест, с която в страната за делото трябваше да бъде доведена Димитринка Атанасова.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок на втора инстанция.

"Държавата я уби два пъти" 

Докато съдия Астарджиев правеше коментар по мотивите, майката на Надежда Георгиева се разплака в съдебната зала. 

"Надя стана жертва на държавата два пъти - веднъж беше убита от съществуващите тогава в страната условия и втори път, след като държавата не откри виновник за смъртта ѝ", коментира пред журналисти частният обвинител Весела Сотирова, която представлява майката на убитата. Според нея мотивите на съда са правилни, защото по делото наистина не е работено в първите 11 месеца. Процесът тече вече 12 години и само чудо би променило неговия ход, смята Сотирова. Тя категорично отхвърли твърденията, че сянката на Никола Филчев е висяла по време на целия процес. Според нея тази версия е наложена умишлено в обществото от истинските извършители на убийството и техния поръчител.

Нещо повече - именно с намесата на Филчев делото е иззето от Националната следствена служба и възложено на градската прокуратура. Тогава започва и същинската работа по случая, смята Сотирова. 

Според нея, ако посочените подсъдими са истинските виновници, тяхната съвест няма да ги остави да спят спокойно и това щяло да бъде така поколения наред.

Дългата ръка на влиятелните

Убитият военен прокурор Николай Колев е поръчал отстраняването на Надежда Георгиева. Това е версията, поставена още преди 12 години от Христо Върбанов - Ицо Папата, който е един от първите разпитани в процеса свидетели. "Дългата ръка" на прокурор Колев по делото се доказва и от това, че той е привлечен като подсъдим в процеса още в самото начало, смятат близките на убитата. Весела Сотирова се позова и на факти от работата на Колев като прокурор - в бюрото му били открити дела от компетентността на Районната прокуратура. Това показвало неговото влияние върху колегите му. Именно той е съдействал на другите двама подсъдими - Димитринка Атанасова и съпругът ѝ, с които бил в близки отношения, да напуснат страната. Атанасова и до днес е във Великобритания, а това, че отказва да се върне в България, беше сред мотивите, с които обвинението се опитваше да дощаже вината ѝ. 

В същото време съпругата на покойния прокурор - Нанка Колева, до последния ден от процеса твърдеше, че Никола Филчев признал пред нея, че той е убиецът на Надежда Георгиева. Според появилите се версии, ямболската адвокатка била бременна от бившия главен прокурор и имала намерение да използва това като го изнудва. 

За делото ще останат скрити още някои факти. Починалият в последните месеци от процеса ключов свидетел Илия Николов, който е прототипът на популярния измамник Ястребовски от филма "Опасен чар", мистериозно няколко пъти променя показанията си. Според последните му твърдения именно съпругата на убития прокурор Колев му е оказвала натиск, като е искала той да посочи Никола Филчев като истинския извършител на убийството. 

78-годишният затворник бай Илия, който многократно е съден за измами, първоначално поддържаше тезата, че убийството било по заръката на Филчев. В началото на юли тази година обаче стана ясно, че още през 2005 година бай Илия е пратил жалба до Никола Филчев за това, че Нанка Колева "го посещава в затвора и го кара да топи Филчев срещу пари". "Надделя в мен човешкото срещу мръсния заговор, който се скалъпва срещу вас, да ви очернят", пише в жалбата до главния прокурор.

Вчера Колева обясни пред съда, че наистина е ходила в затвора, защото получила писмо от Илия Николов, в което той твърдял, че знаел подробности за убийството на съпруга ѝ. Тя обаче не разговаряла с мъжа в затвора, защото в стаята за свиждания царял хаос, всички викали и тя не успяла да достигне до бай Илия. Тя само го видяла от няколко метра, след което дала на сина му пари, за да му купи цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови