Прокуратурата иска по 25 години за смъртта на ямболската адвокатка

Юлиан Христов 08 октомври 2012 в 17:27 1248 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

По 25 години затвор за всеки един от подсъдимите за убийството на адвокатката Надежда Георгиева поиска днес прокуратурата. По делото, което вече 11 години върви на първа инстанция, днес бяха изслушани пледоариите на страните. 

Подсъдими са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова. В искането си прокуратурата се позова на ДНК експертиза, която уличава Орлин Аврамов за това, че той е бил в дома на убитата адвокатка. Според прокуратурата той няма достатъчно алиби, което да е в негова защита. 

Надежда Георгиева беше открита мъртва в дома ѝ през 2000 година съсечена със секира. Делото нашумя, когато стана ясно, че убийството на адвокатката от Ямбол е извършено от бившия главен прокурор Никола Филчев. Днес в съдебната зала съпругата на убития прокурор Николай Колев Нанка за пореден път разказа, как в личен разговор с нея, след като изпаднал в състояние на истерия, Филчев ѝ казал, че той е убил Георгиева. Според непотвърдена досега версия, смъртта на Георгиева е следствие от това, че тя била бременна от Филчев, с което тя се опитвала да го шантажира. Въпреки това тази версия остава недоказана и пред съда са изправени близки на адвокатката.

Пламен Калайджиев разказа днес пред съда, че той и съпругата му били в добри приятелски отношения с Георгиева. Той дори сам е направил ремонт на наетия от нея апартамент, след като тя се решила да работи и живее в София. Тя започнала работа в корпорацията, ръководена от Алексей Петров, като движила фирмените му дела. В същото време семейството било близко и с убития по-късно прокурор Колев. 

Прокуратурата мотивира днес искането си с мотив за влошени лични отношение между надежда Георгиева и тримата подсъдими. С Орлин Аврамов Надежда Георгиева е имала неуредени финансови отношения. Той ѝ дължал 10 000 долара, които той отказвал да върне. Адвокатката не е искала да обслужва и фирмата на Аврамов, а прокуратурата цитира показания, според които той е казал, че от неговата фирма ”се излиза само с краката напред”.

Влошени били и отношенията на Георгиева със семейството на Пламен и Димитринка Калайджиеви, които се развеждат преди няколко години. Прокурор Момчев обясни, че като помагач в убийството участвал и военният прокурор Николай Колев, който давал съвети и указвал как да бъдат заличени следите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!