Тръгва делото за убийството на Яна

31 януари 2013 в 07:43 1493 0

Яна Кръстева
Яна Кръстева

Софийският градски съд ще даде днес ход на делото за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 година. На подсъдимата скамейка ще се изправи 35-годишният Николай Русинов-Чеци.

Според обвинението Николай Русинов е изнасилил момичето, а после го задушил, докато други двама неизвестни мъже са стискали ръцете й.

Първоначално за убийството беше задържан Пламен Трифонов, след като експертиза доказа, че намерените косми по тялото на жертвата са негови. ДНК анализ, направен в Англия, обаче насочи разследващите към Чеци.

Заради липса на достатъчно доказателства Трифонов беше освободен, а Николай Русинов бе задържан и срещу него бяха повдигнати обвинения.

Очаква се прокуратурата да призове на разпит 65 свидетели. Първите, които ще дадат показания, са родителите на Яна.

Убийството на Яна Кръстева силно разстрои обществеността, след като тялото на мъртвото момиче бе намерено полуголо под дърво в Борисовата градина от случаен минувач на 10 юли 2011 година. Младата жена била в парка с приятели на концерт. Убиецът или убийците са причинили смъртта й няколко часа след концерта.

Случаят получи широк обществен отзвук и протести на млади хора, организирани от приятели на момичето. Причината бе първоначалното неглижиране на трагедията, мълчанието на полицията в първите дни и разпространената информация, че убитата е бездомник, понеже нямала постоянен адрес в столицата. 

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови