Чеци остава в ареста

Юлиан Христов 12 декември 2012 в 12:10 1595 0

Николай Русинв - Чеци. Снимка: БГНЕС
Николай Русинв - Чеци. Снимка: БГНЕС

Николай Русинов-Чеци, обвинен за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина в София, остава в ареста. 

Това реши днес състав на Софийски градски съд, който днес разгледа искането на Русинов да излезе от ареста, където е от 30 април. 

Съдия Снежана Кьосева, при която е разпределено делото за смъртта на Яна, мотивира решението си с това, че задържането на подсъдимия е в рамките на разумния срок. Макар и да не съществува опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление, той е обвинен за особено тежко престъпление, за каквото законодателството предвижда като максимална присъда доживотен затвор без право на замяна. Съдът прецени, че няма доказателства за това арестът да е повлиял върху здравословното състояние на подсъдимия.

Прокуратурата поиска Чеци да остане в ареста с мотива, че остава опасността от това той да се укрие. Русинов е напуснал страната непосредствено след смъртта на Яна и се е върнал само след като се е появил друг обвиняем.

Адвокатът на Русинов Иво Найденов заяви, че няма доказателства за това, че Чеци може да се укрие или да влияе на свидетели. Подсъдимият е показал недвусмислено с поведението си, че иска да съдейства на властите и няма намерение да се укрива. В периода на разследването той няколко пъти е бил зад граница и се е връщал. В същото време Чеци се ползва от презумпцията за невиновност до доказване на противното, което е обект на обсъждане в делото по същество. Найденов припомни, че преди Русинов да бъде обвинен е имало друг обвиняем, на когото по-късно прокуратурата се извинила "тихомълком".

Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Апелативния съд.

Делото за смъртта на Яна е насрочено за 30 януари 2013 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови