Роднините на Яна поискаха 500 хил. лв. кръвнина

Юлиан Христов 31 януари 2013 в 13:09 1711 0

Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС
Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС

Граждански иск в размер на 500 хиляди лева поискаха роднините на 28-годишната Яна Кръстева от подсъдимия за смъртта ѝ Николай Русинов-Чеци.

Съдът обаче конституира само родителите на убитото през лятото на 2011 година момиче - Явор и Росица Кръстеви като граждански ищци и частни обвинители и уважи исковете им от по 200 000 лева

Днес в Софийски градски съд беше даден ход на делото срещу него. Той е обвинен за това, че 9 юли 2011 година е умъртвил умишлено Яна в съучастие с други, още неустановени нападатели. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. Материалите от разследването за неустановените и неиздирени съучастници на Николай Русинов са отделени  в друго дело, като издирването им продължава.

Делото за смъртта на Яна тръгна при засилен медиен интерес. Призовани си над 40 свидетели - приятели и познати на Яна Кръстева и Николай Русинов. По-голямата част от тях са били заедно с тях в столично заведение, което Яна и Русинов са напуснали заедно часове преди смъртта на младата жена. Бащата на Яна Кръстева поиска най-тежкото наказание за подсъдимия, а майката на Николай Русинов заяви, че е убедена в неговата невинност.

Защитата на Русинов поиска обвинението да бъде върнато на прокуратурата заради несъответствия. Според обвинението Николай Русинов е съборил момичето и е легнал върху нея с цялата си тежесткато започнал да я насилва. Адвокатът на Чеци Иво Найденов подчерта, че в обвинителния акт е записано, че убийството е извършено с цел да се прикрие изнасилване. „Такова обвинение никога не е имало. Не би следвало да се внесе обвинителен акт, в който да се визират обстоятелства, от които по време на досъдебното производство ние никога не сме се защитавали", подчерта адвокатът.

Съдът обаче не уважи искането му. 

Сред призованите свидетели за разпит днес е и рапърът Спенс. Той обясни пред медиите, че са го извикали, защото убийството е станало в нощта, когато е имал участие в Борисовата градина.

Рапърът обясни, че се познават с подсъдимия Николай Русинов-Чеци от студентските си години, но няма какво да каже и само ще му загубят времето.

Яна Кръстева бе намерена мъртва на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина. Николай Русинов бе задържан на 26 април 2012 г., след като станаха ясни резултатите от експертиза на осем косъма, намерени по тялото на Яна. Те показаха, че пет от космите са от Русинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!