Техниката за личен цецомобил - достъпна за всеки

Юлиан Христов 21 април 2013 в 20:12 5751 6

Технология, подобна на инсталираната в автомобилите за подслушване на МВР, лесно може да бъде купена чрез Интернет. Бегла проверка показва, че съществуват портативни устройства за подслушване, с които всеки може да се сдобие лесно.

В специализиран сайт за шпионско оборудване – ukspyequipment.com, тази апаратура е описана като „дискретна“. Тя може да разпознава конкретен мобилен телефон по неговите IMEI и IMSI-номера (уникални идентификационни номера на телефона) и да подава сигнал, когато телефонът с тези идентификации бъде засечен. Апаратурата може също така да блокира входящи или изходящи обаждания.

Подобни са характеристиките на исканата от МВР апаратура, които са вписани в обществената поръчка за купуването й.

Описаната в сайта система за прихващане на GSM, буквално сканира мрежата, като запаметява параметрите й. По този начин може да „имитира“ клетка от същата мрежа и да прихваща сигнал от мобилните телефони. Прикачването на устройството към мрежата остава недоловимо от съответния мобилен оператор, а на на дисплея на мобилния телефон на потребителя, дори когато е прихванат от устройството, продължава да стои логото на мобилния оператор.

Информацията, която „кечърът“ записва, е придружена от съответните GPS-координати на засечения телефон, така че информацията да бъде съпоставяна с допълнително събраните записи. Веднъж засечен, към телефона може да се осъществи обаждане или да бъдат блокирани обажданията от и към него.

Устройството може да работи в напълно автоматизиран режим или параметрите му да се задават ръчно. Към него има компютър, който записва и анализира данните. Той може да ви уведомява дистанционно, ако мишената е засечена. Ако собственикът на такава система има смартфон, той може да наблюдава резултатите от работата й дистанционно.

Подобно устройство може да достигне тежест до 5 кг заедно с батерията. Може да работи както на 110 или 220 волта, но и в автомобил на 12 волта. Може да работи до 400 метра извън населено място при температура от 0 до – 40 градуса по Целзий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови