7 000 000 българи били в полезрението на службите

Елица Мартинова 21 април 2013 в 13:38 3953 9

Николай Радулов, Снимка: БГНЕС
Николай Радулов, Снимка: БГНЕС

7 000 000 българи са били в полезрението на службите за последните 3,5 г. Това твърди Николай Радулов от Коалиция "Център, свобода и доствойнство".

Радулов, който е бивш секретар в МВР през периода 1997-1998 г., взе участие в организираната в неделя от коалицията на Христина Христова и Корман Исмаилов кръгла маса на тема "Свободата в интернет". 

Според него през 2011 г. са били използвани 13 000 Специални разузнавателни средства. За 2012 г. броят им е още по-голям и вероятно надхвърля 15 000.

Според изчисленията на Радулов общата сума на използваните СРС-та и исканията за трафични данни при управлението на ГЕРБ достига 80 000. По думите му службата за подслушвания в МВР годишно успява да обработи едва 3 хил. от поръчаните СРС-та. Останалите записи не стигат изобщо до прослушване и на практика са ненужни. От тук се получават и злоупотребите с изтичане на записи. Друг проблем са т. нар. "отдалечени акаунти" - точки за подслушване, извън СДОТО, които са напълно незаконни и са начин за заобикаляне на процедурите за официално разрешение за подслушване. 

Той обясни, че в МВР прекалено свободно се борави с трафичните данни и разпечатките от мобилните оператори, от които съвсем лесно може да се установи с точност до сантиметри физическото местоположение на конкретно лице. Когато става въпрос за хора, които не са от престъпния контингент, определено може да се говори за нарушаване на основни права. За събирането на подобна информация от мобилните оператори се иска разрешение от съответния районен съд, но тази възможност често се заобикаля с оправданието за неотложност на исканите данни, за да бъде предотвратено престъпление.

Той обясни, че под предлог за борба с детската порнография например, се изискват лични данни за неограничен кръг от хора. Според Радулов това е нереално, защото визирания престъпен контингент представлява стотни от процента на населението в България, но МВР реално се възползва, за да проследи много по-голям кръг от хора. "Това е гигантска мрежа, хвърлена върху гражданите", обясни Радулов. 

По думите му органите на реда разполагат с много други законно методи, освен подслушването и проследяването в интернет, с които да предотвратят престъпления. 

"Коалиция център - свобода и достойнство" инициират подписка в подкрепа на президента на Еквадор Рафаел Делградо, който даде политическо убежище на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. "Българското общество боледува, облъчвано от страниците на монополизирана жълта преса и олигархично обсебени електронни медии. Свободният интернет е последният вал за защита на конституционното и естественото човешко право - да се знае истината", пише в писмо до президента на Еквадор. "Вашият смел акт в защита на Джулиан Асандж ни окуражава в нашата борба срещу мафиотизирани политици и партньорите им - медийните олигарси и корумпирани полицаи. Вие защитихте истината", завършва текстът на писмото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!