7 000 000 българи били в полезрението на службите

Последна промяна на 21 април 2013 в 13:38 3311 9

Николай Радулов, Снимка: БГНЕС
Николай Радулов, Снимка: БГНЕС

7 000 000 българи са били в полезрението на службите за последните 3,5 г. Това твърди Николай Радулов от Коалиция "Център, свобода и доствойнство".

Радулов, който е бивш секретар в МВР през периода 1997-1998 г., взе участие в организираната в неделя от коалицията на Христина Христова и Корман Исмаилов кръгла маса на тема "Свободата в интернет". 

Според него през 2011 г. са били използвани 13 000 Специални разузнавателни средства. За 2012 г. броят им е още по-голям и вероятно надхвърля 15 000.

Според изчисленията на Радулов общата сума на използваните СРС-та и исканията за трафични данни при управлението на ГЕРБ достига 80 000. По думите му службата за подслушвания в МВР годишно успява да обработи едва 3 хил. от поръчаните СРС-та. Останалите записи не стигат изобщо до прослушване и на практика са ненужни. От тук се получават и злоупотребите с изтичане на записи. Друг проблем са т. нар. "отдалечени акаунти" - точки за подслушване, извън СДОТО, които са напълно незаконни и са начин за заобикаляне на процедурите за официално разрешение за подслушване. 

Той обясни, че в МВР прекалено свободно се борави с трафичните данни и разпечатките от мобилните оператори, от които съвсем лесно може да се установи с точност до сантиметри физическото местоположение на конкретно лице. Когато става въпрос за хора, които не са от престъпния контингент, определено може да се говори за нарушаване на основни права. За събирането на подобна информация от мобилните оператори се иска разрешение от съответния районен съд, но тази възможност често се заобикаля с оправданието за неотложност на исканите данни, за да бъде предотвратено престъпление.

Той обясни, че под предлог за борба с детската порнография например, се изискват лични данни за неограничен кръг от хора. Според Радулов това е нереално, защото визирания престъпен контингент представлява стотни от процента на населението в България, но МВР реално се възползва, за да проследи много по-голям кръг от хора. "Това е гигантска мрежа, хвърлена върху гражданите", обясни Радулов. 

По думите му органите на реда разполагат с много други законно методи, освен подслушването и проследяването в интернет, с които да предотвратят престъпления. 

"Коалиция център - свобода и достойнство" инициират подписка в подкрепа на президента на Еквадор Рафаел Делградо, който даде политическо убежище на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. "Българското общество боледува, облъчвано от страниците на монополизирана жълта преса и олигархично обсебени електронни медии. Свободният интернет е последният вал за защита на конституционното и естественото човешко право - да се знае истината", пише в писмо до президента на Еквадор. "Вашият смел акт в защита на Джулиан Асандж ни окуражава в нашата борба срещу мафиотизирани политици и партньорите им - медийните олигарси и корумпирани полицаи. Вие защитихте истината", завършва текстът на писмото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.04 2013 в 22:41

шефовете на МВР са мутри, какво кафе... това с кафето беше преди 20 години !

21.04 2013 в 22:36

Та да не би в България да има 7 милиона престъпници? За ГЕРБ, Борисов и Цветанов всички сме престъпници

21.04 2013 в 22:04

Хайде,....още един умник!

21.04 2013 в 20:30

Ако имате един gsm и той говори с десет души, реално подслушвате 11 човека. Като добавим и примерно още пет полета с телефонни номера в една единствена бланка за подслушване, това означава ефективно подслушване поне на 66 души, като среден минимум. С 13 000 срс-та на година това прави близо 90 000 души. Не ви ли се струва малко прекалено? Това означава подслушване на целия бизнес, цялата политика, цялата престъпност, цялата "свободна" преса и т.н. И от всичкото това нещо колко осъдени има? Колко кг наркотици са хванати??? Колко канала са разбити? Да сте видяли случайно да намалява броят на S класите и Cayenne-ите, защото те само се увеличават - и се увеличават право пропорционално с броя на незаконни СРС-та. Хайде стига сте говорили глупости... аман от олигофрени. Като искате да ви подслушват ходете да живеете Северна Корея!

21.04 2013 в 18:27

И какво, да оставим престъпниците необезпокоявани? Да им създадем повече комфорт? А може би трябва в МВР да се открие служба "На чашка кафе с мутра"?

21.04 2013 в 18:23

Да но това не прави от тях двама души. Ще излезе, че МВР са следили и бебетата и беззъбите старци. Не е хубаво да се прекалява с лъженето. Този от снимката вони на ДС-милиционер от 5 км!

21.04 2013 в 14:32

Британското правителство бе сериозно критикувано, защото преди олимпиадата, секретните служби са искали разрешение за огромен брой подслушвания - 400.

21.04 2013 в 14:21

Не. Някои просто имат по два телефона.

21.04 2013 в 14:07

Има ли 7 000 000 българи?