Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов прочел похвали в критичния доклад на САЩ

22 април 2013 в 10:22 2744 8

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че докладът на Държавния департамент на САЩ, в който България се критикува за липсата на медийна свобода, подслушването и корупцията, всъщност показва голям напредък.

Скандалът с незаконното подслушване влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека. Подслушването се нареди сред основните проблеми на България, заради които САЩ ни критикуват. Сред останалите са липсата на свобода на медиите, корупцията, бавната съдебна система и безнаказаността, дискриминацията на малцинствата и хората с различна сексуална ориентация, както и насилието над жени и деца, става ясно от доклада.

В неделя пред журналисти Цветанов отказа да коментира констатациите в доклада. "Аз съм убеден, че докладът, когато го прочетете внимателно, а аз съм убеден, че вие не сте го прочели целия доклад. Когато прочетете целия доклад, тогава ми задавайте въпроси. Какво прочетохте в доклада, видяхте ли за напредъка?", отговори той на въпрос на БГНЕС. След което си тръгна без да отговори на въпроса за искането на протестиращите днес в София да се оттегли от политическия живот, заради подслушванията.

В доклада се посочва, че предишното правителство е предприело стъпки срещу служителите в администрацията и службите за сигурност, извършили нарушения. "Въпреки това, неговите действия са недостатъчни, и безнаказаността е проблем", подчертават от Държавния департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews