Цонев призна за слабости в проекта на закон за офшорките

Нели Чолашка 24 октомври 2013 в 17:58 2399 1

Йордан Цонев, депутат от ДПС.
Йордан Цонев, депутат от ДПС.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, който е съвносител на проекта за нов закон за офшорките, призна, че в проекта има слабости, които ще позволят закона да се заобикаля и обеща те да бъдат поправени.

Проектозаконът беше разглеждан днес на първо четене от бюджетната комисия. 

Другият вносител - Делян Пеевски от ДПС, не се появи и на това заседание.

Георги Кадиев от БСП попита Цонев къде е другият вносител, на което Цонев отговор: "Аз не съм ли ви достатъчен, г-н Кадиев. Мислите, че не мога да представя сам проекта - подценявате ме".

Проектът на Пеевски и Цонев предвижда забрана офшорки да участват в конкурси по Закона за обществените поръчки и в конкурси за концесия.

Те няма да имат право на собственост в банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове, ЕРП-та, мобилни оператори, както и да са собственици в медии.

Забранените дейности за офшорките са описани в 20 точки.

Цонев обяви, че между първо и второ четене на закона ще бъде добавено, че до 20-те дейности, до които няма да се допускат офшорни фирми, няма да се допускат и свързани с тях лица, за да не може да се заобикаля закона.

Допълнително ще бъде разписана и санкция за участие на офшорки в собствеността в медии, защото в сегашния вариант нямало предвидена.

От ГЕРБ попитаха само защо няма официални становища към проектозакона на финансово и икономическото министерство.

Владислав Горанов попита пресъстващата в комисията зам. финансова министърка Людмила Петкова дали може категорично да каже, че Министерството на финансите няма притеснение относно текстовете в закона. Петкова каза само, че лично тя няма, но не се ангажира със становище от името на министерството.

Георги Кадиев от БСП пък попита дали не е по-добре ограниченията и санкциите да бъдат разписани в специалните закони, като този за финансовите институции и др.

Той попита също дали, ако закона беше в сила, щеше да спре сделката за пенсионен фонд "Доверие", на което Цонев отговори: "Щеше да я спре, но и без закона сме я спрели". После уточни, че Комисията за финансов надзор я е спряла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови