ЦКБ спечелила от откраднатите милиони на Майкъл Чорни

Юлиан Христов 31 януари 2013 в 15:59 4649 0

Павел Тренев
Павел Тренев

Централна кооперативна банка (ЦКБ) не само, че не е била ощетена от аферата с мистериозно изтеглените милиони долари на руския бизнесмен Майкъл Чорни през 1995 година, но била и на печалба.

Това стана ясно днес на последното заседание по делото, в което подсъдим е Павел Тренев заедно с още 9 души. Тренев, наричан още “дилърът на кръга “Орион”, е в неизвестност от 2004 година и делото срещу него се води задочно. Той е обвинен в това, че през 1995 година, представяйки се за служител на ЦКБ, изтегля 6 млн. долара, преведени в банката от дружества на руския бизнесмен. 

Според държавното обвинение Тренев, в съучастие с Димитър Димитров-Шашмата, организирал изтеглянето на парите, обмяната им в неденоминирани левове и превеждането им по сметките на няколко различни дружества.

Днес адвокатът на подсъдимия Траян Кършутски, който по време на аферата е валутен дилър в банката, обясни, че не само, че парите на руския бизнесмен не били изтеглени от банката, но и от тях банката била на печалба. Парите, които Майкъл Чорни си върнал през 2006 година по съдебно споразумение с ЦКБ, били 5 млн. долара, което показва, че 1 млн. долара са останали в банката. Разликата идвала от различния курс на валутата през 1995 година и близо десетина години по-късно. Към тези пари били натрупани и такси.

Според защитата на Кършутски обаче в случая не било важно дали банката е спечелила или не, а какво се е случило с шестте млн. долара на Чорни, за които се твърди, че били изтеглени от Павел Тренев. Според адвоката в случая не може да се говори за длъжностно присвояване, тъй като нямало ощетено лице, а банката не била източена.

Днес прокуратурата поиска наказания за подсъдимите Тренев и Димитров, като намекна, че е съгласна и на условни присъди, позовавайки се на чистото съдебно минало и на дългия период от извършването на деянието. Според обвинението на 28 април и 3 май 1995 година в банката постъпват два транша от по 3 млн. долара от две дружества на Майкъл Чорни - "Блонд инвестмънт корпорейшън", което се занимава с търговия на метали и има годишен оборот от близо 1,5 млрд. долара, и "Блонде Летбруг гроф лимитит" със седалище в Гибралтар. И при двата превода обаче липсва бенефициент. Димитров и Тренев били инициирали разпореждане от името на Чорни, като Тренев се представил за служител на банката. В същото време парите били преведени във временна (кореспондентска) сметка, което означава, че, ако до определен период не бъде указан бенефициент, парите би трябвало да се върнат на собственика им.  

Адвокатът на Павел Тренев заяви, че обвинението е несъставомерно. Неговият клиент е обвинен за длъжностно престъпление, а до момента в делото няма нито едно доказателство Тренев да е бил служител на банката. Това означава, че той не би могъл да носи отговорност по този член от Наказателния кодекс. До момента остава неясно как Тренев разпоредил изтеглянето на парите и обмяната им в стари левове, след като той не е бил упълномощен нито от руския бизнесмен, нито е имал правомощия като представляващ банката, за какъвто е посочен в обвинителния акт.

Всички подсъдими пледираха за невинност, а съдът ще се произнесе по сагата на 5 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews