Развръзка по аферата "ЦКБ" 8 години след старта на делото

Юлиан Христов 29 ноември 2012 в 15:55 1632 0

Павел Тренев
Павел Тренев

Делото срещу Павел Тренев е на път да приключи след осемгодишно протакане. За петък са насрочени финалните пледоарии в процеса, в който Тренев е подсъдим задочно. 

Според прокуратурата той е виновен за източването на близо 6 млн. долара от сметките на бизнесмена Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ) през далечната 1995 година. 

В петък, 17 години след изчезването на парите и осем години след старта на процеса, делото тръгва към финала си на първа инстанция. Именно дългото протакане на делото доведе до отпадане на част от обвиненията срещу основните подсъдими. На 26 юли прокуратурата поиска обвинението за измами в особено големи размери срещу Тренев и Димитър Димитров да бъде прекратено поради изтекла давност. По този начин Димитров, популярен още като Шашмата, ще бъде оневинен изцяло, а Тренев ще продължи да отговаря по обвиненията за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

В годините делото е поемано от няколко прокурори, беше забавяно заради искането на видеоконферентна връзка с Майкъл Чорни, която не се състоя. Делото беше отлагано няколко пъти и заради здравословни проблеми на един от съдебните заседатели и на подсъдимия Димитров. Влизането на Шашмата в болница буквално изправи на нокти страните в процеса, тъй като не беше ясно колко време ще трябва да остане в болница, докато състоянието му се стабилизира. Крехкото здраве на единия от съдебните заседатели допълнително внася напрежение, защото смяната му би означавала рестарт на делото от начало и заличаването на осем години съдебно следствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови