ЦИК няма да анулира регистрацията на „Синьо единство“

Елица Мартинова 05 април 2013 в 10:03 2444 4

Надежда Нейнски, Снимка: БГНЕС
Надежда Нейнски, Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия отказа да заличи от списъка с регистрираните партии „Синьо единство“ на Надежда Нейнски и Мартин Димитров.

От „Синьо единство“ изпратиха до ЦИК заявление за отказ от регистрация на 1 април, след като хората на Нейнски не се разбраха с ДСБ за планираната коалиция.

Според комисията обаче искането не може да бъде удовлетворено, защото подобна процедура не е разписана в закона. Това става ясно от решението на комисията, публикувано на страницата й в четвъртък, което гласи:

Централната избирателна комисия счита, че по искането за заличаване на регистрацията на политическа партия „СИНЬО ЕДИНСТВО" следва да бъде постановен отказ, тъй като в Изборния кодекс не са разписани производствени правила, които да позволяват такова правно действие.
В този смисъл липсва правно основание за заличаване на регистрацията на политическа партия за участие в изборите за народни представители извън хипотезата на чл. 83, ал. 5 от ИК, който случай обаче касае служебно заличаване на регистрация и то само при условие, че партията не отговаря на изискванията на чл. 82, ал. 3, т. 7 от ИК, какъвто не е настоящият случай.

На практика това означава, че неразбирателството между Нейнски и Костов ще струва на „Синьо единство“ 10 000 лв., какъвто е размерът на депозита, който всяка партия внася при регистрацията си в ЦИК. Тази сума се изплаща обратно, ако формацията получи повече от 1% доверие на вота.

От „Синьо единство“ обаче са категорични, че няма да се явяват на парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!