Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Студентите се вдигнаха, още факултети започват окупация

24 октомври 2013 в 13:28 6640 69

Студентската блокада  в Журналистическия факултет. Снимка: Иво Божков
Студентската блокада в Журналистическия факултет. Снимка: Иво Божков

Втори ден продължава студентската окупация в няколко университета в София.

И днес 272-ра аудитория на Софийския университет остава окупирана

Двама от протестиращите студенти прекараха нощта в аудиторията, а други са се прибрали по домовете си, но още към 6-7 часа тази сутрин са се завърнали.   

“Не оставайте твърде дълго тук, не продължавайте окупацията повече от 3-4 дни – така само вие ще се отчаете. Те са свикнали да са дебелокожи, дебелооки и дебело… разни други работи. Променяйте често протеста си – те са като флуид – в каквото съдина ги сложите, в такава ще застанат. Продължавайте да показвате на отвратителните, че са нетърпими – те няма да се засрамят, но ще станат по-предпазливи.” С тези думи доц. Кристиан Таков се обърна от студентите, дошли за лекцията му в окупираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет. Преподавателят от Юридическия факултет бе сред днешните гост лектори на “окупаторите” от движението на “ранобудните студенти”.

В 14 ч. в окупираната аудитория проф. Калин Янакиев изнесе лекция.  

Приех да говоря, защото ви подкрепям. Подкрепям декларацията ви, макар че аз бих я написал много по-радикално, бяха встъпителните думи на проф. Янакиев. Голямата беда на българското общество е, че не избира доброто, а по-малкото зло, каза той.

В 18 ч. пред студентите в 272-ра аудитория изнесе лекция и философът Тони Николов.

Тази сутрин младежи от движението на ранобудните студенти окупираха и зала 13 във Факултета по журналистика на Софийския университет. Лекцията на първокурсниците по връзки с обществеността по медиен език и стилове на писане, водена от Андреана Ефтимова, бе прекъсната от “окупаторите”.  Ефтимова не влезе в окупираната зала. Малко след началото ù бе съобщено, че всички занятия на първокурсниците от специалността за деня се отменят.

Има два пътя да постигнете исканията си – вие да създадете партия или революция, каза в четвъртък следобед Любен Дилов пред студентите, окупирали зала 13 във Факултета по журналистика на Софийския университет.

Под “революция” той визира насилствено сваляне на властта с “побоища”, поясни Дилов след въпрос от залата. Акцията в журналистическия факултет събра около 80 студенти в окупираната аудитория.

Зала 325 във Факултета по математика и информатика на СУ също е окупирана.

Към протеста се включиха и студенти от Лесотехническия университет - там също има блокирана аудитория.

В подкрепа на студентите от СУ, студенти от НБУ окупират аулата на университета днес. Целта е да се покаже, че студентите в България не спят, че се подкрепят взаимно и че заедно могат да се изправят срещу мафията.

От 18 ч. в НБУ се проведе дискусия на тема “Протестът: накъде?”. В дискусията взеха участие проф. д-р Антоний Тодоров, Антоанета Цонева и студенти.

Протестът на студентите започва в сряда сутринта, когато в аудиторията лекция трябваше да чете предсседателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Студентите не позволиха на преподавателя в Юридическяи факултет да проведе лекцията си и възразиха срещу решението на председателствания от него съд да въстанови Делян Пеевски като депутат. Студентите обявиха, че окупацията ще продължи до петък. В декларация те призоваха за моралност и поискаха оставката на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!