Студентите се вдигнаха, още факултети започват окупация

Последна промяна на 24 октомври 2013 в 13:28 6026 69

Студентската блокада  в Журналистическия факултет. Снимка: Иво Божков

Втори ден продължава студентската окупация в няколко университета в София.

И днес 272-ра аудитория на Софийския университет остава окупирана

Двама от протестиращите студенти прекараха нощта в аудиторията, а други са се прибрали по домовете си, но още към 6-7 часа тази сутрин са се завърнали.   

“Не оставайте твърде дълго тук, не продължавайте окупацията повече от 3-4 дни – така само вие ще се отчаете. Те са свикнали да са дебелокожи, дебелооки и дебело… разни други работи. Променяйте често протеста си – те са като флуид – в каквото съдина ги сложите, в такава ще застанат. Продължавайте да показвате на отвратителните, че са нетърпими – те няма да се засрамят, но ще станат по-предпазливи.” С тези думи доц. Кристиан Таков се обърна от студентите, дошли за лекцията му в окупираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет. Преподавателят от Юридическия факултет бе сред днешните гост лектори на “окупаторите” от движението на “ранобудните студенти”.

В 14 ч. в окупираната аудитория проф. Калин Янакиев изнесе лекция.  

Приех да говоря, защото ви подкрепям. Подкрепям декларацията ви, макар че аз бих я написал много по-радикално, бяха встъпителните думи на проф. Янакиев. Голямата беда на българското общество е, че не избира доброто, а по-малкото зло, каза той.

В 18 ч. пред студентите в 272-ра аудитория изнесе лекция и философът Тони Николов.

Тази сутрин младежи от движението на ранобудните студенти окупираха и зала 13 във Факултета по журналистика на Софийския университет. Лекцията на първокурсниците по връзки с обществеността по медиен език и стилове на писане, водена от Андреана Ефтимова, бе прекъсната от “окупаторите”.  Ефтимова не влезе в окупираната зала. Малко след началото ù бе съобщено, че всички занятия на първокурсниците от специалността за деня се отменят.

Има два пътя да постигнете исканията си – вие да създадете партия или революция, каза в четвъртък следобед Любен Дилов пред студентите, окупирали зала 13 във Факултета по журналистика на Софийския университет.

Под “революция” той визира насилствено сваляне на властта с “побоища”, поясни Дилов след въпрос от залата. Акцията в журналистическия факултет събра около 80 студенти в окупираната аудитория.

Зала 325 във Факултета по математика и информатика на СУ също е окупирана.

Към протеста се включиха и студенти от Лесотехническия университет - там също има блокирана аудитория.

В подкрепа на студентите от СУ, студенти от НБУ окупират аулата на университета днес. Целта е да се покаже, че студентите в България не спят, че се подкрепят взаимно и че заедно могат да се изправят срещу мафията.

От 18 ч. в НБУ се проведе дискусия на тема “Протестът: накъде?”. В дискусията взеха участие проф. д-р Антоний Тодоров, Антоанета Цонева и студенти.

Протестът на студентите започва в сряда сутринта, когато в аудиторията лекция трябваше да чете предсседателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Студентите не позволиха на преподавателя в Юридическяи факултет да проведе лекцията си и възразиха срещу решението на председателствания от него съд да въстанови Делян Пеевски като депутат. Студентите обявиха, че окупацията ще продължи до петък. В декларация те призоваха за моралност и поискаха оставката на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2013 в 10:41

Skupi buntari,
gordeem se s vas! Hrabri i dostoini! Podkrepyame vi i vi obichame!
Vav vas ni e nadejdata!
S vas sme!!
Inj.Nenova,
d-r Spasov

25.10 2013 в 17:17

Хората искат да учат от хора с безпсорен образ. Как да слушаш лекции, които следва да са някакво приближение към професионалната истина, от човек, който с действията си доказва, че има какво да крие, че не всичките му постъпки като професионалист са безукорни?!

http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/25/occ-272-aud/

25.10 2013 в 10:01

Мартине, ще са коректив, когато тия спрат да си провеждат тясно-олигархичната политика. Аз такова спиране за сега не съм видяла. А ти? Така че, да се приказва на едро за корективи, от които нищо не зависи, си е самозалъгване и лъскане на егото (на протестиращите). Не че не можеха да бъдат, ама изтърваха влака и се качиха на въздушния балон. И сега се реят ли реят във висините на философско-политическия инфантилизъм.

25.10 2013 в 09:57

Започвам да се убеждавам, че тук останаха да пишат все по-малко и по-малко качествени читатели.

Мартинчо, когато капацитетът не ти стига, не го показвай, бе момче, само се излагаш така.

25.10 2013 в 09:53

Това, че си зает, съвсем не значи, че не си толкова недоразумение и хейтърче, колкото колегата ти Ялоп. Съветът ми е, друг път, като нямаш какво да кажеш, да не се обаждаш. Думи заради самите думи само олекотяват приносителя им.

25.10 2013 в 05:09

Решението е очевидно. Анализираш ситуацията, намираш проблемите и ги даваш на експерти да ги решат. Хората по света така правят. Само, че в България експертите или са напуснали страната или "продават вестници". Всеки който докаже, че става за нещо бива експлоатиран и унижаван до последно. Добре, че има "АЙ ТИ" в България. Поне в тази сфера се развиваме и като докажеш, че ставаш за нещо, те уважават и ти плащат добре.

25.10 2013 в 04:39

Поля казва:
24 октомври 2013 в 16:15

....
5.Различно мнение, не значи хейтърстване. Нито тролене. но кой как разбира нещата. Все пак БКП е майка или баба на всички ни…. :) :)
....

Поля казва:
24 октомври 2013 в 16:18

Защо, разбрах, че си някакво недоразумение, ама не мога да ти помогна.
....

Това ли не е хейтърстване, Поля? А какво е тогава? Ти обиждаш хората само защото са на различно мнение от тебе. И то на личностна основа. При положение, че срещу теб повечето казват само, че си платена. Не те обиждат лично. И това, което съм копирал е от същата статия. В други статии съм виждал подобни твой изяви (тоест, да обиждаш хората по най-просташки начин, без причина). Точно това означава да си "хейтър".

А това, че БКП е "майка"... хахахахахах направо нямам думи. Големи смешници сте! Що не отидете да работите в цирка вместо във форумите? БКП и била майка... Еми *** си "майката" тогава.

24.10 2013 в 22:53

ГЕРБ вече бяха на власт, както и всички за последните 23г. и-нищо! Крайно време е да се смени системата, но от КОЙ?