Строежът на Тихолов на морския бряг продаден напук на парламентарна забрана

Последна промяна на 12 август 2013 в 17:53 10152 17

Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА
Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА

Забраната за сделки и строителство в учебната база на Националната спортна академия в Равда, наложена от парламента тази година, вече е нарушена.

Това съобщиха за OFFNews от ръководството на академията. Апартаменти в скандалния хотел, построен на самия плаж от фирма „Империал бул тръст“ на арх. Калин Тихолов (номиниран за министър от премиера Пламен Орешарски и оттеглен заради лошата му слава) и несебърския общинар Георги Георгиев, през юли са били разпродадени – в нарушение на мораториума.

През февруари, почти незабелязано покрай оставката на правителството на ГЕРБ, парламентът прие 5-годишен мораториум за всички сделки с поземлени имоти и строителни проекти в територията на базата на НСА, която се използва от студентите за обучение по водни спортове. Той бе приет след множество протести на академията и целта бе да се реши частично проблемът на висшето училище с множеството реституционни претенции към базата, които в последните години отхапаха десетки декари от нея за строителство на хотели.

Има множество свидетелства, че реституцията в територията на академията е незаконна и поземлената комисия в община Несебър оземлява мними бивши собственици. Петгодишният мораториум трябваше да послужи на академията за разрешаване на съдебните спорове с фирмите и лицата, претендиращи за парцели - НСА води десетки такива дела в момента.

Обект на мораториума са общо 27 имота, реституирани в учебната база и от забраната за строителство депутатите изключиха един-единствен имот – този под скандалния хотел, на основание, че е вече застроен.

Преди месец обаче – на 10 юли, 45 апартамента в комплекса (около половината) са били продадени на частни лица. Повечето от купувачите са руски граждани, а сделката е изповядана от нотариус Линка Чуткина в Несебър, съобщи зам.-ректорът на НСА доц. Христо Константинов. Засега не е ясно дали те са продадени с идеални части от имота и с правото на строеж, което би било категорично нарушение на забраната. Според юристи на академията обаче апартаментите са неотделими от имота и би следвало да са продадени тъкмо така. Не е известно и дали имотите са продадени с тежестта, която имат – съдебните дела, които НСА води за част от парцела, както и жалбите на академията, че част от строежа е на самия плаж (което е нарушение на Конституцията).

Ръководството на академията е сезирало Главна прокуратура и Окръжната прокуратура в Бургас за сделките. В края на юли от обвинението са отговорили, че започват проверка по случая.

„Ще се обърнем и към руския консул в Бургас, за да предупредим за риска, който носят руските граждани, купувайки апартамент в тази сграда“, каза Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2013 в 16:12

+1

13.08 2013 в 14:22

какъв е смисъла от къща на брега, след като е ограден откъм морето. Поредното параноидно ла*но, изтропано и аха-а-а да цопне във водата.

13.08 2013 в 13:41

абе ти да не си арх.Тихолов - мамицата ти мръсна!

13.08 2013 в 12:18

От твоите уста... :)

13.08 2013 в 12:17

И ти ли искаш да храниш попчетата?? ;)

13.08 2013 в 03:40

Стоенчо, мама
мани това огледало пред теб, изяж си домата без колците и подкарвай козите по баира, че ей го, треби да ги запладняваш. Остай таз пуста политика, тя не е за козарчетата ...

13.08 2013 в 00:26

Ойчо, мама, хапчетата са в шкафа над мивката. Чайчето дето трябва да го пиеш е в хладилника. Не забравяй да издоиш козите и гледай ку е възможну да не интимничиш с тях!

12.08 2013 в 22:55

Офффф по наше време ги строят, а май децата и внуците ни ще ги бутат тия коптори. Виновните на съд, ама не калинките само!

12.08 2013 в 22:49

Eee, за Тихолов всичко може щом Олигарски е на власт.

12.08 2013 в 21:16

В нашата анархистична държава, само хората с пари имат права и са над законите. Така, че няма нищо чудно в това, което се случва с учебната база на НСА в курорта "Равда". Който плаща той поръчва музиката.