Скопие иска вестник и ТВ на македонски у нас

Последна промяна на 07 декември 2012 в 10:05 3500 8

Сградата на македонското външно министерство
Сградата на македонското външно министерство

Вестник и телевизия на македонски, както и организиране на курсове по македонски език в България, поиска Скопие.

Претенциите са публикувани в документ на Външното министерство на Македония, озаглавен "Jавен повик за проектни апликации наменет за правни и физички лица од редовите на Македонското национално малцинство од Балканскиот полуостров и дијаспората од Македонија".

В документа е предвидено и финансиране за организирането на курсове по македонски език, издаване на вестници и други "информативни гласила", подготовка на радио и ТВ емисии и отваряне на културни центрове.

Претенциите изключват Сърбия, Косово и Албания и са насочени само към България и Гърция. Формулировката е, че проектите трябва да се задействат главно в балканските страни, членки на Европейския съюз.

"Македонските общности" в България и Гърция имат срок до 15 януари да изготвят проекти, които Скопие да финансира.

Информацията бе разпространена от Българския културен клуб в Скопие, който пръв информира и за скандалния филм "Трето полувреме".

Съпругата на председателя на Българския културен клуб Виолета Младенова е уволнена от работата си в "Струмишки слив" - Струмица. Висш представител на ръководството на държавата в Скопие е заявил, че "за българофили работа няма", се казва още в съобщението на БКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2012 в 20:51

Нямам нищо против. Да си платят, да си направят студио, да си плащат на печатница, да си издават.

07.12 2012 в 14:24

I nie iskame Bulgarski vestnik i uroci pop bulgarski v makedonia !!!!

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

07.12 2012 в 11:16

Нашите управници веднага трябва да реагират-да поискат и те българска телевизия и български вестник, които да се излъчват, съответно издават в Скопие.
По прости и нагли хора от тези, няма. Трябва много твърдо и безкомпромисно да се действа спрямо измислената държава Македония.

07.12 2012 в 11:10

Да така е! Горките. България ги предаде. Няколко пъти. Всъщност не сме виновни и ние. Идиотите които ни управляват са виновни. Аз незнам защо оставяме сърбите да правят каквото си искат. Една пробългарска политика на балканите с благословията на САЩ или Русия е единствения изход за нас. Аман от тия сърби, чергари.

07.12 2012 в 10:58

Не са виновни макетата а сърбоманите от сръбското ДС които още управляват в Македония и държат весниците и телевизията, като правят всичко възможно за да настроят македонците срещу българите и обратно.

07.12 2012 в 10:34

A шамари, макетата, искат ли?

07.12 2012 в 10:31

то има много вестници и тв предавания на македонски стига само да се заслушат и разчетат , пък може да се изучава и македонския като западен език в училищата :) и без това половината ни ученици са неграмотни и пишат на развален български , значи ше да е македонски

07.12 2012 в 10:23

Тия макета са луди!!! Дребни и злобни... Направихме голяма грешка, че ги признахме май навремето.... Късно ли е да ги обявим за несъществуваща нация?? :)

.. Щото ако не побързаме - те ще ни обявят за такава, както е тръгнало....