Скопие иска вестник и ТВ на македонски у нас

Владимир Йончев 07 декември 2012 в 10:05 4135 8

Сградата на македонското външно министерство
Сградата на македонското външно министерство

Вестник и телевизия на македонски, както и организиране на курсове по македонски език в България, поиска Скопие.

Претенциите са публикувани в документ на Външното министерство на Македония, озаглавен "Jавен повик за проектни апликации наменет за правни и физички лица од редовите на Македонското национално малцинство од Балканскиот полуостров и дијаспората од Македонија".

В документа е предвидено и финансиране за организирането на курсове по македонски език, издаване на вестници и други "информативни гласила", подготовка на радио и ТВ емисии и отваряне на културни центрове.

Претенциите изключват Сърбия, Косово и Албания и са насочени само към България и Гърция. Формулировката е, че проектите трябва да се задействат главно в балканските страни, членки на Европейския съюз.

"Македонските общности" в България и Гърция имат срок до 15 януари да изготвят проекти, които Скопие да финансира.

Информацията бе разпространена от Българския културен клуб в Скопие, който пръв информира и за скандалния филм "Трето полувреме".

Съпругата на председателя на Българския културен клуб Виолета Младенова е уволнена от работата си в "Струмишки слив" - Струмица. Висш представител на ръководството на държавата в Скопие е заявил, че "за българофили работа няма", се казва още в съобщението на БКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови