ЕК вдигна ръце от спора между България и Македония

Последна промяна на 19 септември 2012 в 08:10 2084 2

Споразумението бе определено като историческо.
Споразумението бе определено като историческо.

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство и иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.

Това каза пред БНР Петер Стано, говорител на чешкия комисар по разширяването Щефан Филе.

Повод за разговора бяха отношенията между София и Скопие в контекста на излезлия преди дни филм "Трето полувреме".

Българската страна е на мнение, че филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят", заяви Стано.

По думите му в този случай историците трябва да проведат задълбочени дебати.

"Не е работа на Европейската комисия обаче да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни", каза още говорителят.

Според него, ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение.

Стано допълни, че, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки.

Едва тогава, според говорителят, Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Напрежението между България и Македония допълнително бе разпалено, след като в края на август македонското културно министерство обяви, че организира изложба в Брюксел на 39 древни македонски ръкописи и ръкописни книги от 10 до 19 век.

Българските историци реагираха мигновено. Според тях македонската изложба ще бъде съставена единствено от старобългарски книги и пергаменти, защото по време на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!