Скандали, гафове и подигравки във втория ден на 42-рото НС (видео)

Елица Мартинова 22 май 2013 в 11:59 7364 7

Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

Скандали, гафове и нападки по теми, далечни от точките на дневния ред, белязаха втория работен ден на 42-рото Народно събрание. Депутатите се скараха при избора на временни комисии в НС, а парламентарната група на ГЕРБ остана в пълна изолация по време на дебатите.

Второто пленарно заседание на 42-рия парламент започна със сериозен гаф от страна на левицата. От "Коалиция за България" предложиха да бъдат поканени за изслушване ръководителите на дружествата и органите, контролиращи българската енергетика. Това предложение обаче показа, че червените депутати не са наясно кои са лицата на отговорните постове. В текста си социалистите предлагат да бъде извикан за обяснение шефът на НЕК Крум Анастасов.

Това предизвика подигравки и възмущение у депутатите на ГЕРБ.

"Крум Анастасов от месеци не оглавява Националния енергиен холдинг. Може би имате предвид Иво Лефтеров? Редно е да уточним в текста", заяви с усмивка от парламентарната трибуна бившият енергиен министър Делян Добрев.

Зам.-председателят на НС и депутат от "Коалиция за България" Мая Манолова явно се почувства обидена от забележката на Добрев и отвърна с не по-малко остър тон: „Очевидно е, че няма как да следим динамиката на кадровите промени, които извършваше и ГЕРБ, и служебното правителство, където кадрите се сменят като кърпички. Нека бъде записано - изпълнителният директор на НЕК, който и да е той, да бъде поканен тук, за да разясни какво е състоянието в сектора"

В същия тон преминаха и дебатите по следващите точки. Депутатите се скараха за състава на Временната правна комисия. "Коалиция за България", ДПС и "Атака" се обединиха около идеята комисията да бъде съставена на паритетен принцип - да има по равен брой представители от всяка парламентарна група.

От ГЕРБ обаче възразиха остро с мотива, че по правилник временните комисии трябва да се съставят на пропорционален принцип, според който най-многобройната политическа сила в парламента има и най-много представители. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов подчерта, че през 41-рото Народно събрание ГЕРБ са били толерантни към останалите парламентарни групи и комисиите са работили ефективно.

"Атака", ДПС и "Коалиция за България" съзряха във възраженията на ГЕРБ опит умишлено да се забави работата на Народното събрание.

"Знаете ли как живеят българите, българите живеят бедно, а вие нарочно бавите работата на Народното събрание, така че да не можем да решим истинските проблеми на хората", заяви Мая Манолова.

"Не виждам причина да изразявате възражения, освен ако не искате да продължите тенденцията, която започнахте от първия ден, от първия час - да повтаряте, че сте най-голямата парламентарна група", подкрепи я колегата й Ангел Найденов.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров ГЕРБ бавят работата на парламента, за да имат достатъчно време, в което да оказват натиск на съдиите от Конституционния съд, за да уважат искането за касиране на изборите.

"Има нови народни представители и те не са запознати с лицемерната демагогска същност на стила Фидосова. Нямате абсолютно никакви юридически аргументи. Какво имате против паритетен принцип? Защо трябва да не е паритетен? Вие излязохте с юридически зиг-заги”. „Вашите мотиви са да бавите, защото през това време готвите конституционни съдии, кажете на колко съдии се обаждате, за да касирате изборите. Вашата цел е да обработвате конституционните съдии, за което вече имам данни и ще ги разкрием”, посочи председателят на "Атака".

"Някои се опитват да говорят за договорки – ние го видяхме в днешния дневен ред. Видя се, че Тройната коалиция - "Атака" БСП и ДПС е управлението и подмяната на вота на българския избирател. Т „Всички сме свидетели на подмяната на ценностите. Ние ще бъдем конструктивна опозиция, но няма да допуснем всеки да интерпретира по своему. Как ще обясните на вашите избиратели, че всъщност подкрепяте ДПС през цялото време и ще го подкрепяте”, отговори на нападките от "Атака" Цветан Цветанов.

Разсикването провокира дори интереса на депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто глас се чува за пръв път от парламентарната трибуна, откакто през 2009 г. стана народен представител.

"Имайте срам, имате ли срам да говорите, че при вас са били работещи комисиите. Първо дайте обяснения за подслушването. Погледнете ме в очите. Имайте срам. Когато правехте подслушването, знаеха ли тея комисии, за които говорите, че са работили по ваше време", заяви Пеевски, макар и не особено по темата", заяви емоционално Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!