Симпатизант на ГЕРБ до Асен Генов и Самуил: Минахте всички граници

Последна промяна на 06 септември 2013 в 15:47 25089 284

Мая Живкова. Снимка: Фейсбук
Мая Живкова. Снимка: Фейсбук

Отвореното писмо, което Самуил Петканов написа до експремиера Бойко Борисов, породи поредния отговор във формата на отворено писмо. 

След като Борисов му отговори, това направи и Мая Живкова, която се представя като симпатизант на ГЕРБ. До редакцията на OFFNnews тя изпрати отворено писмо, адресирано до Асен Генов и Самуил Петканов. В него тя заявява, че освен от тях двамата, сваля доверието си и от движението Протестна мрежа.  Публикуваме пълният текст на писмото ѝ без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО САМУИЛ ПЕТКАНОВ И АСЕН ГЕНОВ

Г-н Петканов, г-н Генов,

Събитията от последните два дни ми доказаха, че търпимостта към нетърпимото поражда повече от него, че толерантността към абсурдното създава повече абсурди.

Следя проявите ви от три месеца. Държа да отбележа, че не изпитвам доверие във вас от самото начало. Но стисках зъби и си казвах: „Трябва да бъдем обединени, в името на общата цел“. Имах моменти на съмнения, но се вслушвах в молбите на приятели да проявя търпимост – в името на общата цел.

Моето търпение и моята толерантност към нетърпимото свършиха в момента, в който прочетох отвореното писмо на Самуил Петканов и чух изявление на Асен Генов.

Не съм член на партия и нямам партийни, нито икономически интереси. Подкрепям ГЕРБ, защото изпитвам доверие към човека, който оглавява тази партия. Не намирам за нужно да оправдавам инстинктите си, нито да доказвам правотата на интуицията си. Мое право е да имам симпатии и да подкрепям хората и идеите, които ми допадат.

Мое право е на изборите да гласувам за човека или партията, на която се доверявам. Мое право е да избера социалната политика, която най-добре отговаря на моите интереси. В този момент за мен това е политиката на ГЕРБ.

Политиката е социална дейност, която има за цел установяване на правилата на взаимодействие между хората в една страна – техните права, техните задължения, социалните и икономическите норми. Политиката се реализира от политически партии. А партиите не са нищо друго, освен обединение на ГРАЖДАНИ, които имат знанията, уменията и желанието да работят в тази социална област. Гласувайки за дадена партия, аз й делегирам правото да взема решения от мое име – докато аз извършвам социалната дейност, която съм предпочела за себе си, в случая лечението на моите пациенти. Всяка политическа партия има своя структура, има свой лидер. Лидерът е човек, който въздейства емоционално на други хора, приобщава ги към своята идея, вдъхновява ги да дадат най-доброто от себе си за една кауза. Гласувайки за партия, гласувайки за личност, аз делегирам своето право на някой, на когото вярвам. В случая това е Бойко Борисов.

От три месеца ставам свидетелка на масирана кампания против ГЕРБ – не само в парламента, където това има своите основания, но и на улицата. Група или групи от хора провеждат масирана кампания против ГЕРБ. Отправям това отворено писмо към вас, защото вие сте най-активните в това отношение.

Не искате политически партии на протеста? Всеки от хората, които излизат в продължение на 3 месеца да протестират, е политически активен. Всеки един от тези протестиращи – убедена съм, е гласувал за партия, направил е своя избор за политиката на тази страна. В София ГЕРБ спечели изборите. В София около 35% от хората са гласували за ГЕРБ. Протестиращите през последните 3 месеца са политически и социално активни хора, хора с ясно изразени позиции. Това не са хора от онези 50% негласували – това са хора, които са гласували за демократичните партии. Основно за ГЕРБ.

Всеки път, когато заявявате позиция срещу партията ГЕРБ, вие заявявате позиция срещу нейните избиратели. Тази партия ни би съществувала без подкрепата на хората. Тази партия нямаше да спечели изборите, ако хората в България не й вярваха.

Всеки път, когато си позволявате да заставате срещу ГЕРБ, вие заставете срещу човека до себе си. Обявявате се против правото на някой да направи своя свободен избор – да делегира правото си за политическо управление на страната, да живее при условия, които желае за себе си.

Изказванията ви от последните два дни минаха всички граници.

Първо,

вие не представлявате протеста. Вие представлявате само себе си, въпреки че може би имате по-големи амбиции. Зад Бойко Борисов стоят около милион избиратели, зад Зелените – видяхме колко на последните избори.

Второ,

ние, избирателите на ГЕРБ, сме свободни хора, които все още живеят в относително свободна държава. Избирателите на ГЕРБ са хора в активна възраст, работещи хора, плащащи данъци хора – и имат своите права. Ние, избирателите на ГЕРБ, имаме право да протестираме по начин, по който преценим – носейки пълна отговорност за своите действия. Ние, избирателите на ГЕРБ, сме дали доверието си на един човек – Бойко Борисов, и имаме право да поискаме от него да действа в наш интерес – включително да оглави някакъв вид протестни действия. Бойко Борисов има ангажимент пред хората, които са гласували за него – а не пред вас, г-н Петканов и г-н Генов. Не сте му дали доверие, за да искате отчет от него.

Трето,

ГЕРБ е единствената голяма и силна партия, която е реална сила срещу БСП. Ако съм имала съмнения, днес съм напълно сигурна, че осъзнавате какво правите – дискредитирайки ГЕРБ, вие поддържате управлението на БСП. За 3 месеца това стана достатъчно ясно. Поради което можете да очаквате, че протестиращите хора ще изберат друг начин за постигане на целите си – и той няма да включва вас и вашите представи за протестиране. Вие не представлявате никого, освен себе си.

Като човек, който е поддържал дълги години СДС, ДСБ, който е изключително толерантен към партийните пристрастия на другите, който три месеца със стиснати зъби е подкрепял хора и действия, в които се е съмнявал – днес аз оттеглям своята подкрепа от Протестна мрежа и този вид протест. Ако прочетете мненията на хората в протестните групи във Фейсбук, ще видите, че не съм единствена. Смея да мисля, че това е била една от целите ви.

Но сборът от положително и отрицателно число е по-малък от изходните числа. Сборът от вектори с противоположна посока е по-малък от съставните им части. Обединението с хора, които умишлено разтакават и разводняват протеста, давайки време на управляващите и правейки ги все по-силни с всеки изминат ден, не е продуктивно. Доказаха го последните три месеца.

Вярвам, че протестът ще продължи – без вас, но ефективно, и ще постигне истинската си цел – оставка на правителството, което вие подкрепяхте индиректно в продължение на 3 месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2013 в 11:59

браво! респект!
а до всички хайтари: уважавайте чуждото мнение, както искате вашето да се уважава! Демокрация!

12.09 2013 в 20:05

Венцеслав Константинов е казал: "Вярвай, но гледай къде стъпваш!"
Говорите ми за доверие към хора, които неведнъж са ни подвеждали и са ни лъгали доверието.
Прост е българския народ, ама не чак толкова!
Или да почват да вършат някаква работа или да си ходят!
(Първото е очевидно невъзможно така, че ОСТАВКА!)

12.09 2013 в 18:49

"Ако дискредитираш Герб,то подкрепяш БСП".Браво, Мая,браво Живкова!!!Е на това му се вика болшевизъм в действие.Който не е с нас е против нас!!! Ура ! Другата част на болшевизма в действие е това,че трябва да гласуваме за "по-малкото зло"- разбирай Герб или т.нар. Реформаторски блок. Е те точно тук ми се губи един момент, както е казал Вуте в един соцвиц ( ударих ли на Пена една "пушка" или не )."Значи, разбираш ли аз знам че и Иван Костов и Бойко Борисов са крадци,ми казва един познат,ама препочитам да са те, а да не са БСП и ДПС". Иначе казано, всички са маскари,ама нека да са наш'те! Е кои са "нашите"? Тези които под маската на "антикомунизма" се възползваха успешно от наивитета на хората и си осигуриха "спокойни старини"? По-скоро е време да кажем НЕ и на тази демагогия! За мен лично,отговорността на т.нар. десни в България е дори по-голяма от тази на комунистите.Защото те дават живот на "левицата",постоянно я регенерират.Те,властващите през последните 20 год. са като ИН и ЯН,не могат един без друг.И ако за комунистите е ясно какава им е целта,то запитайте се по какво се отличават от тях "десните".Преди три дена бе една годишнина.Тази от 09.09.1944 г.Въпросът който стои и до ден днешен открит е не как или защо се стига до преврата.Не,не!Големият въпрос е КОЙ помага на комунистите!!!Кой ги легитимира като "антифашистка коалиция".Това са партиите от ОФ - БЗНС с Никола Петков;БСДП с Кръстю Пастухов;РДП и "обичайните превратаджии" от Звено.А от страни седят кротко другарите от БРП/к/ и им гледат сеира.Така че драга ми Мая,прочетете поне "краткия курс по история на ВКП/б/,а след това пресата от последните 20-на години за да си припомните какво ни обещаваха "наш'те" и си помислете добре какво искате. Да се редуват "наш'те" с "ваш'те" крадци или да си направим нова ДЪРЖАВА.С почит и уважение към Вашето право на мнение и с надежда да чуете и РАЗБЕРЕТЕ и другата гледна точка.Тази на хора,които не искат просто смяна на караула в политиката,а смяна на СИСТЕМАТА.Защото сегашната ни система е продължение на НРБългария и РСО(развития социализъм).А основен принцип на РСО е все по пълното задоволяване на потребностите на човека,но както е добавил Иванчо "ама аз другарко знам и името на човека". Та така. За последните 23 г. научихне много нови "имена",но май нищо друго съществено не се промени.За жалост.И така до другите избори,до края на света,че и по нататък.

12.09 2013 в 10:34

Тази дефиниция се учи в училище.

11.09 2013 в 15:37

WWW, искрено ме разсмя! Значи спред теб не статистиката, а социологията се занимава с установените по чисто стстистически път показатели на социалните групи. А аз си мислех, че социологията заимства методите на статистиката, за да да изследва социалните процеси... Как съм се заблуждавал?...
А що се отнася до въпросните показатели на участвалите в изборите през май т.г. избиратели, просто попитай Чичко Гугъл. Той знае всичко - стига да умееш да питаш грамотно...