Щетите в "Пирогов" били за над 40 хил. лв.

Юлиан Христов 19 юни 2012 в 14:33 1743 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Нанесените щети от злоупотреби в "Пирогов" са в размер на над 40 000 лв. Това стана ясно днес от думите на говорителя на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Тя не уточни точната сума, но поясни, че щетите са в особено големи размери, което според Наказателния кодекс означава повече от 140 минимални работни заплати.

Вчера прокуратурата образува досъдебно производство от сигнал, подаден от здравния министър до главния прокурор. Сигналът беше придружен от доклад за извършена административна проверка. За момента делото е образувано срещу неизвестен извършител и касае две престъпления -  длъжностно присвояване на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък, и за безстопанственост, от която са произлезли щетите.

Към момента държавното обвинение все още не може да посочи конкретни суми, като това ще бъде изяснявано в процеса на разследването.

В доклада, който е приложен към сигнала на здравния министър, пише за финансови нарушения, а според прокурора са настъпили щети и са присвоени парични суми. Законовият срок за приключването на досъдебното производство е 2 месеца, но той може да бъде удължаван.

От "Пирогов" все още не коментират установените нарушения. Оттам излязоха с прессъобщение във връзка с приключилата проверка от Министерството на здравеопазването, в което се казва, че в болницата почти месец работи екип от специалисти, чиито констатации и предложения за отстраняване на пропуските са изложени на над 150 страници.

"Би било несериозно и безотговорно да се неглижира трудът на специалистите, вместо да бъде оползотворен за благото на лечебното заведение и най-вече - за добрата лекарска практика. Изпълнителният директор и ръководният състав на болницата имат нужда от технологично време за отстраняване на слабостите, след която са длъжни да информират принципала на "Пирогов". Едва тогава бихме могли да коментираме резултатите от извършената проверка", заявяват от болницата. По повод уволненията от "Пирогов" уточняват, че не могат да коментират думите на министъра на здравеопазването.

"Дали ще има уволнени от директора служители, ще бъде решено, след като изпълнителният директор и ръководството на болницата се запознаят внимателно с доклада. За извършените промени медиите ще бъдат информирани своевременно", съобщават още от "Пирогов".

"Пирогов" е укривала лице, оперативно интересно за службите, с цел да не се яви по известно дело. Това разкри пред bTV д-р Бойко Тошев, вече бивш началник на Първа травматологична клиника в спешния център.  „Едно лице, което е оперативно интересно за службите, в един момент се оказва в болницата. Без да знае шеф екипът, началникът на отделението, началникът на клиниката. Той е бил пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката, т.е. да бъде опериран на следващия ден“, разказа докторът. По думите му за случая е знаел директорът на болницата проф.д-р Димитър Раденовски. „Бяхме привиквани при директора и започна да ни се оказва натиск да подписваме документи, че въпросното лице е в болницата и какво му е състоянието. Аз това лице не съм го виждал. Той е приет и изписан, без да бъде видян“, добави д-р Тошев. Независимо от силния натиск обаче такива документи не са били подписани. Д-р Тошев се оплака от натиск и за други документални измами. По думите му с помощта на ниското заплащане лекарите са принуждавани да си докарват допълнителни средства. „Имам конкретни обвинения към сегашното ръководство за политиката на допълнително финансово стимулиране,” заяви д-р Тошев.

Преди месец министърът на здравеопазването разпореди най-мащабната финансова проверка в „Пирогов”. Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че тя ще направи промените в Борда на директорите, но не се ангажира с конкретни имена.

Десислава Атанасова разкри още, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 000 лв. "Пирогов" е плащал 25 000 лева годишно за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица. Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват колекцията от документи. За 2 години по граждански договори лечебното заведение е изплатило близо 2 млн. лв.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!