Игумен хвърли сянка върху чистото агентурно минало на Гавриил

Борислава Бибиновска 28 ноември 2012 в 10:43 3702 3

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

"Лично са ме привиквали работници на Държавна сигурност и са ме разпитвали за сведения, донасяни от Гавриил за мен".

Това каза в студиото на bTV отец Касиан, игуменът на манастира в с. Копиловци (Кюстендилско).

Той хвърли бомба, поставяйки на съмнение миналото на Ловчанския митрополит Гавриил, за когото се смяташе, че има чисто досие и не е служил на ДС.

Касиан обясни, че е учил заедно с Гавриил в Духовната академия. Той е категоричен, че поне 3 пъти е викан на разпит заради доноси на Гавриил.

Отец Касиан разказа и случай, когато на църковно събитие двамата духовници са се срещнали. Тогава Гавриил се обърнал към Касиан с думите: "Прощавай, между нас има нещо".

Според отец Касиан не е редно новият глава на БПЦ да има досие.

Дядо Касиан заяви също, че се е сблъскал с много неискреност и лицемерие, когато е станал духовник. Според него последното решение на Светия синод да призове разколниците като Инокентий да се заръвнат в лоното на Църквата, е белег на "невменяемост и неразбиране на църковните въпроси".

След като Комисията по досиетата оповести имената на духовниците, принадлежали към ДС, стана ясно, че от 14 митрополити само 3-ма не са били агенти на службите - Гавриил Ловчански, Доротолският Амвросий и Николай Пловдивски. От тях само ловчанският владика отговаря на каноничните изисквания, за да бъде издигната кандидатурата му за нов патриарх на Българската православна църква. Гавриил има нужните години и стаж като митрополит, а освен това няма официални данни за агентурно минало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!