Гавриил: Хора с много пари се опитват да влияят на избора на патриарх

Последна промяна на 29 ноември 2012 в 09:32 2394 5

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Хора с много пари се опитват да влияят на избора на Църквата. Има хора, които имат интерес кой точно да стане патриарх.

Така Ловчанският митрополит Гавриил коментира създалото се напрежение в Светия синод преди избора за нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

Пред bTV той отговори на нападките на отец Касиан, игумен на манастира в с. Копиловци (Кюстендилско), който вчера заяви, че лично са го привиквали от ДС заради доноси, писани за него от Гавриил.

"На 20 ноември, в навечерието на Въведение Богородично, ми се обади близък, който ми каза, че трябва да започне клеветническа кампания с цел да не бъда избран за патриарх", каза митрополит Гавриил.

Той разказа, че преди 30 години е чул от архимандрит Назарий, че архимандрит Касиян има видения и изпадал във фанатизъм. Затова Касиан е изпратен в Жабленския манастир от настоящия Американски митрополит Йосиф, където прекарва много години. Гавриил обясни, че след този случай не е имал никакви близки контакти с Касиан. Учили са само един семестър заедно, където са се заговаряли за кратко по коридорите.

"Ние имахме нещо общо. Неговият брат го преследваше за това, че е вярващ, а мен - моят баща", сподели митрополит Гавриил.

"Къде беше монашеската съвест на Касиян 23 години? Защо не е поискал документи кой го е преследвал и кой е доносничил за него? Защо също не ми попречи, когато през 1989 г. бях избран за епископ?", запита ловчанският владика.

Митрополит Гавриил дори заяви, че вече е разговарял с адвокат. Той е готов да съди отец Касиан, ако продължи да упорства и да го клевети.

"Аз все пак съм публична личност и той накърнява достойствата ми", категоричен е ловчанският духовник.

Гавриил обясни, че му е коствало много да избяга от ДС и да не бъде вербуван.

"Бягах от тях като от огън. Преследваха ме постоянно", сподели той.

Митрополит Гавриил каза, че не уважава доносниците, но уважава разузнавачите, които според него са жертвали живота си за една идея. Той даде пример с митрополит Йосиф, който е бил агент на ДС, но винаги е защитавал и бранел духовниците от милицията и агентите.

"Вярно е, че е агент, но аз не мога да кажа нищо срещу този човек", обяви Гавриил.

Ловчанският владика не пожела да коментира кой според него трябва да наследи патриаршеската корона. 

"Аз смятам, че не съм достоен. Ако зависи от мен, аз бих се отказал", заяви Гавриил.

Той обаче обясни, че по устав няма право да се откаже, ако кандидатурата му бъде издигната от други духовници. Гавриил е убеден, че клеветите по негов адрес ще продължат.

Митрополитът вярва, че Бог ще помогне на духовниците да излъчат най-достойния патриарх. Той сподели, че миналата седмица се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов в Етрополе. Пред него премиерът е изразил пълната си подкрепа към Светия синод и е пожелал мъдрост при избора на нов глава на БПЦ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2013 в 22:40

“Ние - бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. Oрганизираната престъпност е тайно създадена от структурите на Д.С. а бивши наши служители насочват действията на престъпните синдикати и ръководят задкулисно бизнеса им.” - Серафим Стойков – бивш шеф на архива на Държавна сигурност.

14.12 2012 в 22:49

В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския синод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.

08.12 2012 в 22:42

Както потвърди и служителят на ДС Христо Латинов, Назарий е донасял в ДС. Ако Гавриил упорства да съди игумен Касиан Латинов в съда маже да разкаже и други, по-конкретни неща за онова време. БПЦ не е православна и не е църква, поради нарушение на църковни канони. Това с избора на "патриарх" е подигравка с вярата и народа. Гавриил- чист?! Та нали другите двама кандидати са с неунищожени досиета? А и кой ще гласува? Другите лъжемитрополити- също агенти. Новият "патриарх" ще бъде избиран измежду доносници и от доносници...Архимандрит Касиан е чист и каноничен и не се домогва до власт. Той обаче не може да крие истината.

29.11 2012 в 13:38

От 1984 до 1991 Гавриил Ловчански пребивава в Москва. Дали КГБ са проспали тези 7 години? Доказано е че, "фирмата" на Берия никога не греши и никого не пропуска . . . Говори се, че дядо Гавриил по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка ? ? ?

29.11 2012 в 13:37

ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:
1) Николай Пловдивски специализира в Москва ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител НЕ може да бъде. 2) Гавриил Ловчански - 62 години е, специализирал в Москва от 1986 до 1991. Говори се, че по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка, счита се за представител на руското лоби ? ? ? ! ! !
3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #

1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
Извод: Това е най-краткия опис на злодеянията ИМ, следователно най-“чист” е Нафарфорий (Краси Радков).