Гавриил: Хора с много пари се опитват да влияят на избора на патриарх

Борислава Бибиновска 29 ноември 2012 в 09:32 2862 5

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Хора с много пари се опитват да влияят на избора на Църквата. Има хора, които имат интерес кой точно да стане патриарх.

Така Ловчанският митрополит Гавриил коментира създалото се напрежение в Светия синод преди избора за нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

Пред bTV той отговори на нападките на отец Касиан, игумен на манастира в с. Копиловци (Кюстендилско), който вчера заяви, че лично са го привиквали от ДС заради доноси, писани за него от Гавриил.

"На 20 ноември, в навечерието на Въведение Богородично, ми се обади близък, който ми каза, че трябва да започне клеветническа кампания с цел да не бъда избран за патриарх", каза митрополит Гавриил.

Той разказа, че преди 30 години е чул от архимандрит Назарий, че архимандрит Касиян има видения и изпадал във фанатизъм. Затова Касиан е изпратен в Жабленския манастир от настоящия Американски митрополит Йосиф, където прекарва много години. Гавриил обясни, че след този случай не е имал никакви близки контакти с Касиан. Учили са само един семестър заедно, където са се заговаряли за кратко по коридорите.

"Ние имахме нещо общо. Неговият брат го преследваше за това, че е вярващ, а мен - моят баща", сподели митрополит Гавриил.

"Къде беше монашеската съвест на Касиян 23 години? Защо не е поискал документи кой го е преследвал и кой е доносничил за него? Защо също не ми попречи, когато през 1989 г. бях избран за епископ?", запита ловчанският владика.

Митрополит Гавриил дори заяви, че вече е разговарял с адвокат. Той е готов да съди отец Касиан, ако продължи да упорства и да го клевети.

"Аз все пак съм публична личност и той накърнява достойствата ми", категоричен е ловчанският духовник.

Гавриил обясни, че му е коствало много да избяга от ДС и да не бъде вербуван.

"Бягах от тях като от огън. Преследваха ме постоянно", сподели той.

Митрополит Гавриил каза, че не уважава доносниците, но уважава разузнавачите, които според него са жертвали живота си за една идея. Той даде пример с митрополит Йосиф, който е бил агент на ДС, но винаги е защитавал и бранел духовниците от милицията и агентите.

"Вярно е, че е агент, но аз не мога да кажа нищо срещу този човек", обяви Гавриил.

Ловчанският владика не пожела да коментира кой според него трябва да наследи патриаршеската корона. 

"Аз смятам, че не съм достоен. Ако зависи от мен, аз бих се отказал", заяви Гавриил.

Той обаче обясни, че по устав няма право да се откаже, ако кандидатурата му бъде издигната от други духовници. Гавриил е убеден, че клеветите по негов адрес ще продължат.

Митрополитът вярва, че Бог ще помогне на духовниците да излъчат най-достойния патриарх. Той сподели, че миналата седмица се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов в Етрополе. Пред него премиерът е изразил пълната си подкрепа към Светия синод и е пожелал мъдрост при избора на нов глава на БПЦ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови