ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 12 юли 2012 в 12:35 3192 3

Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.

19 от членовете на ВСС гласуваха за уволнението на днешното заседание на съвета. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев напуснаха заседанието ядосани и отказаха коментар.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела.

Преди да бъде гласувана оставката ú, проф. Анелия Мингова от ВСС предложи наказанието да бъде смекчено с второто по строгост преди уволнението - понижаване в ранг. Това предложение обаче беше отхвърлено.

С уволнението на Тодорова делата, които тя е гледала, трябва да започнат от начало. Едно от делата е срещу Антон Савов - Тони Мамата, сочен за приближен до Златомир Иванов-Баретата, а другото е срещу злоупотреби в столичното дружество "Софийски имоти". Тези две дела спадат към т.нар. "знакови", като последното със сигурност се наблюдава от Брюксел. То ще бъде едно от делата, върху които идващите евроексперти ще пишат следващия си доклад.

Решението на ВСС може да бъде обжалвано по съдебен ред.

Това е посегателство срещу съдебната власт. Това не е наказание срещу съдия Тодорова, а удар срещу съдиите. Мисля, че никой в професионалната общност, нямат съмнение, че те са я наказали за това, което тя е говорила за реформата на съдебната власт, каза пред БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзингски комитет.

Най-съществените нарушения на Тодорова са забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела, по които тя е била председател на съдебния състав. По едното от делата е обявена присъдата, а мотивите по делото са изготвени 4 години 8 месеца и 9 дни по-късно. По закон мотивите по наказателните дела от общ характер следва да се изготвят веднага, а изключения се допускат до един месец, когато има правна сложност, коментира след решението на ВСС Божидар Сукнаров, член на ВСС. Той посочи, че този срок в закона е инструктивен, защото понякога има трудности.

Говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова е на мнение, че уволнението на председателя на Съюза съдия Мирослава Тодорова е тревожно. В последно време съдия Тодорова влезе в полезрението на много хора, които Съюзът на съдиите си позволи да критикува - както ВСС, така и представители на изпълнителната власт, включително и министър Цветанов. Когато една организация се противопоставя на опитите на други власти да се намесят в независимостта на съда, когато си позволява да критикува и ВСС, очевидно всички, които са засегнати, се фокусират върху представителя на тази организация. Не казваме, че съдия Тодорова не е допуснала закъсняване. Но тя в никакъв случай не е единствената. Освен това трябва да се направи сериозен анализ на нейното натоварване. Но че по този начин се налагат, едно след друго, наказания на човек, който олицетворява противопоставяне на опитите съдът да бъде подчинен, за мен е тревожнос, коментира тя пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки