Делото за клевета срещу Цветанов отива в Европейския съд

10 юни 2013 в 17:44 2635 4

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Съдия Мирослава Тодорова ще подаде жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с искане за справедлив процес в делото и за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава БТА.

Причината за искането е спирането на делото за клевета заради имунитета, с който Цветанов се ползва като депутат. Бившият вътрешен министър се раздели с имунитета си заради разследването срещу него по скандала с подслушванията. Той обаче продължава да се ползва с имунитет по делото за клевета, което е от частен характер. Там имунитетът му не може да бъде поискан от прокуратурата, тъй като тя не е страна в процеса. Единствено от волята на ексминистъра зависи дали той ще се откаже доброволно от съдебно преследване по това дело. 

Съдия Тодорова ще търси правата си в европейския съд, но няма да иска обезщетение, тъй като това би означавало "българските граждани да бъдат увредени два пъти - веднъж - заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път - ако бъдат осъдени да платят обезщетение заради компрометираната държавна власт".

Имунитетът на депутатите не е привилегия, още по-малко средство за постигане на безнаказаност, посочва Мирослава Тодорова и допълва, че няма да води дело по гражданскопроцесуален ред, защото не цели парично обезщетение.

"Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт", пише още съдия Тодорова в свое писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови