Росен Плевнелиев: Моите аргументи бяха всичко, но не и политически

OFFNews 18 август 2013 в 11:10 2390 13

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Моите аргументи бяха всичко, но не и политически. Традицията на президентска институция повелява, че в писмен вид президентът представя своите аргументи, обясни Плевнелиев в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

"Какви бяха тези излияния, че президенти досега не са налагали вето? Президентът може, длъжен е и трябва, когато може, да бъде полезен на нацията и на управляващите. Не ми става ясно елементарното действие на председателя на Народното събрание. Той назначи заседанието не веднага, а към 30 август. Кое е вярното - че покрай ветото ще се срине цялата държава и икономика? Ако това е вярно, защо председателят на Народното събрание сложи заседанието на 30 август?", каза още Плевнелиев.

Президентът сподели още, че недоумява защо управляващите в парламента не са разбрали, че ветото е било шанс за България.

"В президентството коалиции няма да се правят, докато аз съм президент, защото искам да бъда президент обединител, а обединението минава през това, че президентската институция ще помага, но и ще показва грешките", заяви президентът.

Трябва да се знае, че протестите са важни от една друга гледна точка, а именно заради посланията на хората.

Според Плевнелиев, съмненията на хората са изцяло прагматични и конкретни и те могат да бъдат разсеяни с прозрачност по отношение на разпределянето на бюджета.

Президентът коментира и нашумялата вечеря-ифар, като заяви категорично, че догодина ще отиде пак на нея.

"Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на Главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици”, посочи още президентът.

Широко коментираният въпрос защо на вечерята не бяха допуснати български медии, Плевнелиев определи като решение на шефа на протокола.

Поканата дойде от главния мюфтия. Второ, там имаше много различни делегации. Трето, да, протоколът на президента е преценил, че не трябва да има присъствие на медии, извън списъка на делегациите. Това е нормална практика, винаги се действа по този начин. По света, когато съм ходил на вечери се е знаело много ясно кои са членовете на делегациите и каква е ролята на медиите, които не са част от официалните делегации. Хората в президентството са реагирали по книга, по закон, по протокол.

Той припомни и че в качеството си на президент е дал интервю за българските медии,точно преди да влезе в залата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!