Дора Янкова: С отхвърлянето на ветото българският народ победи

OFFNews 18 август 2013 в 13:52 4582 34

Дора Янкова. Снимка: БГНЕС/архив
Дора Янкова. Снимка: БГНЕС/архив

Българският народ и бизнесът спечелиха от отхвърлянето на ветото и от актуализацията на бюджета, защото нанесохме корекции в политическата и финансова политика, която задържаше растежа.

Това заяви депутатът Дора Янкова от "Коалиция за България" е ефира на БНР.

"Цифрите казват, че ние вече имаме отрицателен растеж и вместо да коригираме 2,5 млрд. лева, коригираме 1 млрд. с ясната отговорност, че ще напрягаме администрацията и ще работим", добави тя.

Според Янкова 15-те дни между ветото на президента и извънредното заседание са дали достатъчно време на работодатели и граждански организации да се обединят около нужната за тях промяна.

Янкова отново напомни за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато президентът Плевнелиев е регионален министър. Тогава 1,148 млрд. лева са били разпределени чрез постановление на Министерския съвет. През 2011 г. от същия бюджет са похарчени 367 млн. лв., през 2012 г. - 410 млн., през 2013 г. - от януари до май - 357 млн. лева, а сега сме предвидили 286 млн. бюджетен кредит, който да бъде резерв за непредвидени и неотложни разходи. И това е непрозрачност? По-скоро е една игра на политика, която аз не приемам", заяви тя.

Според нея, причината за предстоящото вземане на 1 милиард лева заем е, че на българската икономика трябва да бъде даден рестарт, за да може да си поеме "глътка въздух".

Причините са тежките проблеми, отрицателният растеж и вероятността от рецесия.

"Аз ще говоря с моята парламентарна група да търсим обединението на нацията около стопанството и икономическото развитие на България. Иначе се въртим около постната пица на Дянков", допълни тя.

"Ние сме мандатоносител, който е под най-силния граждански натиск и съм силно "за" прозрачността. Добре чуваме гражданското общество какво казва и неслучайно имаме много граждански съвети в парламента и правителството", заключи Дора Янкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!