Нов протест на 3 юли заради хижите и Закона за горите

Александра Маркарян 28 юни 2012 в 15:43 3117 3

Протест срещу закона за горите в София, 15 юни 2012 г. Снимка: Сергей АнтоновСнимка: Сергей Антонов
Протест срещу закона за горите в София, 15 юни 2012 г. Снимка: Сергей АнтоновСнимка: Сергей Антонов

Нов протест заради промените в Закона за горите, а вече и заради хижите, се организира на 3 юли в София. Съобщението за него е публикувано във Фейсбук.

Шествието в защита на горите започва в 18.30 ч. от езерото „Ариана“ на Орлов мост, в 19.15 ч. ще мине през бул. „Васил Левски“, оттам ще стигне до Министерството на физическото възпитание и спорта, ще прекоси ул. „Раковски“ и ще стигне до сградата на Народното събрание. Там шествието трябва да е в 20.30 ч.

Хората продължават да протестират, въпреки че депутатите приеха президентското вето и отмениха спорните текстове, станали популярни като "поправките Цеко Минев".

„Продължаваме да протестираме, защото досега няма консенсус по най-спорната точка в Закона за горите. "Витоша ски" са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора“, пишат организаторите.

Те визират и още една заплаха, заложена в Закона за физическото възпитание и спорта, заради която излизат по улиците - „Хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружество. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години“, пише в текстовете му.

„Нека да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия“, призовават организаторите. И допълват: „Ние сме: планинари и планинарки; туристи и туристки; катерачи и катерачки; скиорки и скиори; бордисти и бордистки; колоездачки и колоездачи; парапланеристи и парапланеристки и ВСЯКАКВИ любители на планината и ГОРАТА!“

Протестът ще е законен, с уведомление до Столична община.
Участниците да си носят ските и бордовете, щеките, шалтета, еспадрилите, очилата, раницата и гетите, призовават още организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!