Прокуратурата: Гриша Ганчев е заплашвал с убийство шефа на НАП

Юлиан Христов 29 май 2012 в 16:24 2893 1

Гриша Ганчев засега не е заподозрян за източване на ДДС. Снимка: БГНЕС
Гриша Ганчев засега не е заподозрян за източване на ДДС. Снимка: БГНЕС
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Гриша Ганчев за заплаха за убийство срещу директора на Националната агенция за приходите и за укриване на данъци. Бизнесменът е обвинен за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил. По първоначална информация държавната хазна е ощетена с 200 хил. лв. от укриването на данъци при т. нар. „Захарна афера“. За ръководител на групата първоначално беше посочен Милко Талев. На останалите в групата -  Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство към директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 000 лева. Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му е забрана да напуска страната.

Бизнесменът Гриша Ганчев беше разпитан в сградата на ГДОБП в София на 11 май. Преди това той обясни пред bTV, че отива на разпита с четка за зъби.

„Това са разни спекулации – кьорфишеци. Истината е че аз съм човекът, който и при предното правителство постоянно съм алармирал за бизнеса със захарта. Нормално е да започнат от нас – ние сме най-големите в този бизнес в България,” отбеляза тогава собственикът на „Литекс”. Според него е ясно кой стои зад данъчните измами в бизнеса със захар в страната. По думите му това са „разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми”, каза той и добави, че е предал списъка с фирмите "на когото трябва". Името на Ганчев беше замесено и в подготвяна сделка за внос на захар от Чернобил. След проведената акция в офисите на Ганчев в комплекса "Литекс Тауър" в София, от МВР информираха, че от района на бившата атомна централа в Украйна е трябвало до българския пазар да стигне продукт с неуредени документи. Тогава Ганчев репликира вътрешния министър, който, според него, правил свободни съчинения по картинка. "В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил. Тук е див балкански капитализъм. 20 години аз храня държавата със захар и досега нещо да е станало. Как от Чернобил ще я вкарам", отговори бизнесменът. Дни след старта на аферата бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро предупреди Ганчев да внимава с кръга "Апостоли". „Апостоли" е кръг, който иска да спечели от всичко по много. Ако някой иска да вземе бизнеса на Гриша Ганчев, това не съм аз, а някой, който може. Дано обаче всичко да се окаже един голям балон и той да не пострада от всичко това", коментира Димитров. Според него в "захарната афера" Гриша Ганчев и синът му Данаил се държат като бизнесмени и бъркат с това.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови