Предизборно пенсиите скачат с около 10%

30 септември 2012 в 17:37 1923 3

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

От 1 април 2013 г. пенсиите ще бъдат увеличени с около 10%, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той отдавна обеща увеличение на замразените от години пенсии преди изборите, но реши във Варна да обяви точната дата и приблизителния процент на увеличението. Дянков беше в курорта "Св. Константин и Елена" на дискусията „Чудесата на България”.

Точният размер на увеличението ще стане ясен на 10 октомври, но по предварителни данни ще е около 10%, уточни Дянков. 

По думите му това ще компенсира инфлацията за периода (вероятно има предвид за периода от средата на 2009 г., откогато на власт е ГЕРБ, която замрази пенсиите).

Финансовият министър Симеон Дянков припомни също, че догодина ще бъде увеличена и минималната работна заплата от 290 на 310 лв. и това вече било заложено в проектобюджета за следващата година.

За държавните служители увеличението на заплатите ще зависи от икономиите по министерствата през годините.

„От следващия бюджет те ще могат да си ги използват, включително и за по-високи заплати. Нещо, което досега не сме разрешавали, но с новия закон за държавния служител това ще бъде възможно”, обясни Дянков.

Единствено за учителите била отпусната цялата поискана сума - 60 млн. лв. "Там вече съответните директори на училища ще разпределят средствата по тяхно усмотрение”, уточни финансовият министър.

Някои министерства щели да получат и допълнителни средства за увеличение на заплатите извън спестените, но кои ще получат щяло да се изясни до няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!