Делото за похитителя от Сливен се върна при прокуратурата

11 февруари 2013 в 18:39 1233 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Делото срещу похитителя от Сливен Стефан Стефанов е върнато на прокуратурата в града.

Това е решението на Апелативния съд в Бургас.

Според магистратите обвинителният акт задължително трябва да посочи фактите, които да аргументират деянието и участието на Стефанов в него. В решението на Апелативния съд е отбелязано, че е недопустимо в обвинителния акт, особено изготвен от окръжна прокуратура, да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена част от досъдебното производство, да се правят фактически констатации, които са "явно голословни", а приетите за осъществени престъпления да не съответстват на изложената фактическа обстановка.

Това е поредното спъване на хода на делото, след като в края на ноември Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на апелативните съдии от Варна, които осъдиха Стефанов на 16 години и 8 месеца затвор и намалиха  обезщетението на простреляния от него банков охранител Станчо Станев от 150 000 лева на 100 000 лева.

На 23 март 2011 година Стефанов нахлу в банков клон на “Инвестбанк” в центъра на Сливен. Тогава той рани охранителя Станчо и държа като заложници служителки от банката близо денонощие. Близо 40 часа продължи заложническата драма в Сливен. В рамките на няколко часа Стефанов пусна постепенно шестимата похитени от него и остана сам в трезора на банката, като в последните часове заплашваше със самоубийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови